Ca urmare a unei întâmpinări depusă de Partidul Mișcarea Populară, Biroul Electoral Central a tranșat problema privind completarea de către alegător a declarației pe proprie răspundere.
BEC precizează:
- formularul declarației pe proprie răspundere va fi pus la dispoziția alegătorului de către un membru al biroului secției de votare;
- alegătorul are posibilitatea de a completa declarația pe proprie răspundere și în proximitatea secției de votare, datele personale solicitate, fără a o semna;
- semnarea declarației completate în condițiile mai sus menționate va fi realizată în fața unui membru al biroului electoral al secției de votare, care va verifica datele menționate.
Responsabilitatea pentru existența tabelelor electorale pentru alegătorii care nu sunt din localitate și a declarațiilor pe propria răspundere pe care aceștia trebuie să le completeze aparține prefecților, precizează BEC.
"Da, am primit astfel de sesizări la BEC (privind lipsa declarațiilor pe propria răspundere — n.r.). Nu avem o centralizare a lor, pentru că sesizările au fost făcute nu în scris, ci telefonic, chiar și de către reprezentanți ai presei. Am comunicat și noi acest lucru către instituțiile abilitate. Responsabilitatea pentru existența tabelelor electorale pentru alegătorii care nu sunt din localitate și a declarațiilor pe propria răspundere pe care aceștia trebuie să le completeze aparține prefectului municipiului București, care, la sesizarea biroului electoral de sector aferent, unde au constatat cazuri de lipsă a acestor tabele și declarații, trebuie să ia măsuri să ajungă la secțiile de votare de urgență aceste tabele și declarații pe propria răspundere", a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleț.
Copierea la xerox a declarațiilor, interzise
Muhuleț a precizat că declarațiile pe proprie răspundere nu pot fi copiate la xerox, legea prevede că este un tipizat.
"Ele nu pot fi copiate la xerox, legea prevede că este un tipizat așa cum el a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial, care trebuie distribuit prin intermediul instituțiilor. Instituția responsabilă în acest caz a fost Prefectura Municipiului București", a punctat Muhuleț.
Precizările BEC au venit ca urmare a faptului că la mai multe secții de votare din Capitală formularele declarațiilor pe propria răspundere s-au epuizat și s-au format cozi de alegători. Primăriile au multiplicat, cu mijloacele proprii, mai multe astfel de formulare care trebuie semnate de persoanele care votează în altă localitate decât cea de domiciliu.
Potrivit unei decizii a BEC de duminică, secțiile de votare pot solicita suplimentarea materialelor necesare procesului electoral de la prefecți, care au obligația de a asigura tipărirea formularelor tabelelor electorale și a declarațiilor pe propria răspundere, conform modelelor aprobate prin anexele nr. 2-4 la H.G. nr. 709/2014, precum și a formularelor de situații privind prezența la vot, conform modelului aprobat prin anexa nr. 2 la Decizia B.E.C. nr. 36 din 28 sept 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu