Tabără: România face demersuri la UE pentru a cultiva soia modificată genetic din 2012. Am putea câștiga un miliard de euro pe an

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, joi, că România face demersuri la Uniunea Europeană pentru a putea cultiva şi exporta, din 2012, soia modificată genetic.

"Facem toate demersurile şi sperăm să avem anul acesta acordul Uniunii Europene. Eu sper ca în 2012 să avem deschiderea spre această cultură", a spus Tabără pentru Mediafax.  El a adăugat că soia ar reprezenta un pas important pentru întărirea capacităţii de export a României.

Potrivit ministrului, România consumă anual 500.000 de tone de soia, iar capacitatea de producţie este de 2 milioane de tone. Diferenţa de 1,5 milioane de tone ar putea fi destinată exportului. "Dar ar fi păcat să exportăm soia brută. Trebuie să exportăm preparate, şrot, ulei de soia şi extracte din soia. Nu trebuie să exportăm soia brută şi s-o exploateze alţii", a afirmat Tabără. El a precizat că România ar putea exporta soia în toată lumea, cu excepţia SUA şi Brazilia, ţări renumite ca mari producătoare în domeniu. "Avem soiurile de soia pregătite la Turda şi Fundulea. Mai trebuie doar să transferăm genele şi cred că n-ar fi chiar o problemă ca să le obţinem" a mai spus ministrul Agriculturii.

El a afirmat miercuri că România pierde anual aproape un miliard de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic.

Conform legislaţiei UE în domeniu, autorizarea cultivării plantelor modificate genetic şi autorizarea importurilor de OMG din ţări terţe se realizează la nivel comunitar, în procedura de vot fiind implicate toate cele 27 de state membre ale UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel