Suspendarea lui Băsescu va fi votată de Parlament în 3 sau 4 iulie

[] []

29 iun 2012 / 09:50
Salveaza PDF Comentarii
suspendare basescu
suspendare basescu

Liderii USL au stabilit calendarul suspendării lui Traian Băsescu. Luni, 2 iulie, cei doi judecători incompatibili ai Curții Constituționale (Zegrean și Motoc) vor fi revocați de Parlament, iar marți, 3 iulie, sau cel mai târziu miercuri, 4 iulie, vor începe procedurile de suspendare. Demersul va avea la bază repetatele încălcări ale Constituției din ultimii doi ani, nu criza din acest moment.

Acțiunea politică a USL va fi anunțată de Victor Ponta și Crin Antonescu, în cursul unei conferințe de presă din această seară. O altă variantă ar fi ca vineri, după întoarcerea de la Consiliul European, să se organizeze o conferință de presă la care să participe toți trei co-președinți ai USL, în țară. Decizia urmează a fi luată în câteva ore.

Președintele cunoaște planul USL, de aceea a adoptat un ton defensiv, în problema reprezentării la CE. Pe de altă parte, Traian Băsescu intenționează să reziste cât mai mult la Cotroceni, pentru a-și folosi structurile și oamenii plasați în posturi cheie.

USL se bazează pe o majoritate simplă, dar a negociat deja cu UDMR și UNPR, care au confirmat că vor vota pentru suspendarea lui Băsescu.

Imediat după votul Parlamentului, la Cotroceni va fi instalat Vasile Blaga, președintele Senatului. Caporalul, cum l-a numit Traian Băsescu, va ajunge președinte interimar.

USL intenționează să acționeze pe două planuri, după suspendare. În țară, se va declanșa o campanie de mobilizare a oamenilor la vot. Pe plan internațional, trebuie convinși reprezentanții SUA că demersul este unul perfect democratic, fără de care România nu poate funcționa. După venirea USL la guvernare, recomandările americane au fost să să încerce o coabitare cu Băsescu. SUA vor fi informate că președintele sabotează eforturile guvernului de a gestiona criza, iar preferințele personale nu au prioritate în fața instabilității economice.

În termen de 30 de zile de la suspendare, românii vor merge din nou la referendum. Dacă majoritatea susține demiterea lui Băsescu, în termen de trei luni trebuie organizate alegeri prezidențiale.loading...
VOTEAZA ARTICOLUL

TOP STIRI CELE MAI...


loading...Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Vezi versiunea de mobil a siteului

nxt.de2