EXCLUSIV  Surprizele politice ale anului 2016. Răsturnări de situație și mișcări neașteptate

Anul 2016 a avut două rânduri de alegeri, locale și parlamentare. Tot anul a fost o campanie electorală continuă, presărată cu multe surprize și răsturnări de situație. 

PNL s-a răzgândit de trei ori cu privire la candidatul pentru funcția de primar al Municipiului București. Pe axa Bușoi-Munteanu-Orban, a câștigat Predoiu. Nu și alegerile. 

USR a înfrânt PNL în Capitală, la alegerile locale. 

PSD și-a schimbat tactica. A promovat un discurs împăciutor, nu s-a implicat în conflicte și replici și pare a fi o strategie câștigătoare adusă în partid de Liviu Dragnea. Cu această strategie a câștigat și Capitala și a luat și un scor zdrobitor la parlamentare. 

Valeriu Zgonea a fost exclus de pe scena politică după un conflict cu Liviu Dragnea. 

UNPR, deși a mers în alegerile locale alături de PSD, a negociat, după alegeri cu PNL și PMP, alegând să se dizolve în partidul lui Traian Băsescu. 

O mare surpriză a alegerilor locale a fost Clotilde Armand de la USR. În exit-poll-uri câștigase, dar rezultatele finale au plasat-o undeva la aproape 29%. Contracandidatul său, susținut de PSD-UNPR, a luat aproximativ 31%. Oricum, Clotilde Armand a fost marea surpriză a alegerilor locale. A pornit ca o necunoscută care și-a lansat candidatura pe câmp. 

A apărut un nou partid, al lui Marian Munteanu: Alianța Noastră România, care a luat doar 1% la alegerile parlamentare. 

Sebastian Ghiță a intrat în PRU, al lui Bogdan Diaconu, și l-a propulsat prin controverse, pe agenda publică. Nu a reușit mai mult de 3% la alegerile parlamentare. 

PSD a luat aproape 50% la alegerile parlamentare. În ciuda încercările de a atrage ALDE de partea Opoziției, cele două partide fac majoritatea.

Una dintre surprizele recente este Sevil Shhaideh, propusă premier de PSD, dar respinsă de Klaus Iohannis. Avem un nou premier, Sorin Grindeanu. Toate acestea în condițiile în care PNL a atacat în campania electorală varianta Liviu Dragnea-premier. 

PNL are o nouă conducere, chiar și interimară. Raluca Turcan i-a luat locul Alinei Gorghiu. ”Decapitarea” PNL a activat lideri politici excluși de pe scena politică de DNA, cum este Ludovic Orban. Și Cătălin Predoiu a fost activat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel