Surpriză în scandalul Papici. De unde vine lovitura care desființează protestele ”free DNA”

Monica Macovei
Monica Macovei

Aproximativ 100 de oameni au protestat, duminică, împotriva revocării legale din funcție a unui procuror șef de secție și a adjunctului acestuia. ”Decapitarea” a fost exercitarea unui drept al procurorului general, după cum au declarat fostul șef al DNA, Daniel Morar, și fostul președintele al CSM, Alina Ghica, oameni considerați a fi apropiați ai lui Traian Băsescu. ”Ieșirea în stradă” a fost aplaudată doar de la tribuna Monicăi Macovei și a discipolilor săi, ca parte a unei scheme intens exersate pentru decredibilizarea USL-ului în fața partenerilor internaționali și compromiterea raportului MCV.

Lovitura pentru cei cu ”free DNA” pe pancarte și persoanele care îi impulsionau a venit, în mod neașteptat, de la Daniel Morar și Alina Ghica. Judecătorul CCR a arătat că protestele contestau revocarea perfect legală a unei delegări, element al paletei de atribuții pe care o deține procurorul general. La fel, magistratul Ghica a declarat la România Tv că în cazul revocării procurorului Papici a fost respectată legea.

Manifestațiile hrănesc doar interesul Monicăi Macovei, care nu a întârziat să laude inițiativa de ”apărare a libertății Justiției”. Pe lângă poziția europarlamentarului PDL au răsărit și texte cu caracter elogiator ale apropiaților săi, precum cel al ”expertului anticorupție” Laura Ștefan, din Revista 22, intitulat ”Mulțumim, Papici și Alexandru. Mazilirea celor buni”. Macovei caută muniție pentru a periclita un eventual raport MCV favorabil pentru România, astfel de tentative fiind remarcate și în timpul scandalului ”mită la Liceul Bolintineanu”, când Ponta era acuzat de intimidarea Justiției, fapt infirmat ulterior de Inspecția Judiciară. Democrat-liberala a fost cea care a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la declarațiile premierului despre ancheta de la Bac, chiar dacă instituția nu are atribuții în acest sens, un eventual ”raport” negativ putând avea pagube doar în plan de imagine pentru Ponta.

Ce i-a supărat pe Macovei & Co

Procurorului general și ministrului Justiției li s-a reproșat că au găsit înlocuitori pentru Lucian Papici și adjunctul său, Mariana Alexandru, fără să o consulte pe șefa DNA. Ministrul Cazanciuc afirmă însă că a discutat cu Laura Kovesi pe această temă și dezvăluie motivul supărării taberei Macovei: a fost refuzată o rocadă pe funcții între Papici și Alexandru. ”M-am consultat, bineînţeles, şi cu doamna Kovesi când am făcut aceste propuneri. Sigur, doamna Kovesi a avut alte prime opţiuni, şi anume doamna Alexandru şi domnul Papici. I-am explicat, din punctul meu de vedere, de ce aceste opţiuni nu ar putea fi primite, respectiv faptul că soţul doamnei Alexandru a fost propus şef de secţie la militară şi nu putem avea soţ-soţie, din patru funcţii de conducere, la nivelul secţiilor”, a declarat Cazanciuc, marți, pentru Mediafax.

”Presa portocalie”, enervată că protestatarii anti-Roșia Montană nu apără DNA

După ce persoanele care protestează împotriva exploatărilor de la Roșia Montană au refuzat să picheteze sediul DNA, așa-numita ”presă portocalie” i-a blamat pentru că au ratat ocazia de a-și demonstra ”atașamentul față de valorile democratice”, la fel cum au făcut-o și în vara anului trecut.

”Și atunci, cum dorește masa protestatarilor anti-Roșia să procedeze când scandează împotriva mafiei, împotriva corupției politice și cer  'politicieni îngenunchiați în fața legii'? Cum cred ei că poate fi asigurată legalitatea într-o țară, cum își imaginează statul de drept funcțional? Lozincile sună frumos în teorie. Iată că au avut ocazia să probeze că atașamentul lor față de valori democratice de bază se manifestă nu doar prin vorbe, ci și prin fapte. Sub nasul lor, politicienii au comis un abuz îngrozitor împotriva justiției. Aveau ocazia să acționeze într-un caz concret. Nu au făcut-o și nu o vor face. Nu este totuși o mare surpriză. Câți strigau vara trecută în Piața Victoriei în apărarea DNA și a lui Daniel Morar?”, scrie Dan Tapalagă pentru HotNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel