Supraimpozitarea, taxă pe nesimțire. Efectele inițiativei lui Ponta

Premierul Victor Ponta dorește impozitarea cu 10% a "bugetarilor de lux" din mediul bugetar, care câștigă peste 1.000 de euro pe lună. Analistul economic Ionel Blănculescu explică pentru DeCe News că valoarea acțiunii premierului are rolul de a-i marca pe cei care au salarii nesimțite la stat. Obstacolele unei astfel de măsuri sunt reprezentate de dificultatea lui Victor Ponta de a face intervenții administrative la companiile cu contracte deja semnate cu salariații - adaugă dl. Blănculescu.

"Acțiunea premierului e una simbolică, de a-i marca pe cei care au salarii nesimțite în sectorul de stat - spune economistul. Cum se marchează vitele cu fier roșu. Cei 10% îi marchează pe cei care dau dovadă de nesimțire, pentru că dacă nu ar fi nesimțire atunci probabil executivul cu consiliul de administrație la nivelul companiilor respective ar putea să stabilească un onorariu corespunzător României și sectorului de stat. Din punctul meu de vedere un astfel de salariu nu ar putea să fie mai mare de 5.000 euro la nivelul marilor producători, iar la nivelul celorlalte entități de stat care nu produs sau produc foarte puțin nu mai mult de 1.000 - 1.500 de euro, cam așa văd eu nivelul", spune Ionel Blănculescu.

Obstacolele inițiativei lui Ponta

Dl. Blănculescu punctează că în UE majoritatea salariilor la stat sunt între 1.000-5.000 de euro. Sumele acestea sunt depășite numai în funcții foarte înalte, cum ar fi șeful ANAF.

"Vă dați seama că și premierului îi este destul de greu să intervină într-o companie unde sunt contracte semnate unde Consiliul de Administrație a stabilit deja salariul pe o anumită perioadă de timp pentru că orice intervenție administrativă nu face decât să ofere prilejul unor acțiuni în instanță", mai spune analistul economic.

Cât înseamnă taxă de solidaritate

Fostul ministru al Sănătății consideră denumirea de "taxă de solidaritate" una blândă, o reală "solidaritate" însemnând un procent de taxare de aproximativ 75%.

"La un astfel de demers, dar dacă ar fi fost unul punitiv, discutam de 70-80% la sumele care depășeau mia de euro. Dacă ar fi o taxă de solidaritate 10% e prea puțin, nu ne-ar încălzi. Taxa de solidaritate ar fi fost 75-80%. Dar asta e o taxă de nesimțire pentru cei care și-au betonat aceste salarii care circulă de la o guvernare la alta, fără posibiiliate de a o putea afecta tocmai din cauza acestei construcții contractuale care este greu, aproape imposibil de eliminat", ne-a mai declarat Ionel Blănculescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel