Urmărește emisiunea live


SUPRAIMPOZITARE CLĂDIRI NEÎNGRIJITE: Darius Vâlcov a explicat cum se va face

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a vorbit, vineri, la DC News Live, despre o măsură care ar putea schimba fața României, la propriu: supraimpozitarea clădirilor neîngrijite.

"O decizie care va putea schimba fața României este supraimpozitarea clădirilor neîngrijite. Cum definim că imobilul e 'neîngrijit' și cât ar însemna supraimpozitarea?", l-a întrebat jurnalistul Val Vâlcu pe ministrul Finanțelor.

"Poate să schimbe fața. Este o propunere a asociațiilor municipiilor și orașelor. În primul rând, la taxe și impozite locale, noi nu vrem să le mărim de la nivel central. Adică nu vrem să vă impunem dvs, ca și primar: 'De mâine, toate taxele pe mașini, pe teren sau pe clădire cresc'. Nu, dar vrem să vă dăm un spațiu mult mai mare de manevră. Chiar și mai mic decât astăzi, dar și mai mare. Iar dvs analizați situația la nivel local.

Vezi și: Exclusiv - Ministrul Finanțelor: Cum pot scădea ratele celor cu credite CHF

(...) Și, dacă astăzi taxa este doi lei pe ceva anume, noi vom spune: 'Nu, taxa este între un leu și trei lei'. Tu - municipalitate, tu - autoritate publică locală - știi mult mai bine care este nivelul de suportabilitate al taxelor, cât vrei tu să creezi avantaj mediului de afaceri, respectiv persoanelor fizice, de a-i atrage în localitate sau de a-i îndepărta. Tu, împreună cu Consiliul Local, stabilești și nivelul impozitelor - deci eu îți dau plaja, de la mai puțin la mai mult. Autonomia locală trebuie să iasă aici în evidență", a răspuns Darius Vâlcov.

"Totuși, cum rămâne? De pildă, Casa Scânteii, unde suntem aici, e cam căzută așa, de când s-a construit, de peste 50 de ani", a punctat analistul politic Bogdan Chirieac.

"Propunerea dlor este în felul următor: prin Hotărâre de Consiliu Local, dlor să explice ce înseamnă 'aspect neîngrijit', iar noi să le dăm posiblitate, tot prin Codul fiscal, să aplice această suprataxă - să-i spunem așa, dar de fapt este un impozit mărit - mărind plafonul pentru suprafețele neîngrijite. Noi nu spunem de cinci ori 'amendat', dar ai voie să dai între una și cinci 'amenzi'. De fapt, impozitul să fie mărit. (...) Modelul pe care vrem să-l implementăm este asemănător cu cel din Viena", a răspuns ministrul Finanțelor.

Citește și: Veste bună pentru șoferi, despre acciză și prețul benzinei


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel