Suntem pe un platou permanent de creștere a prețurilor? Răspunde analistul economic Adrian Mitroi

Este temporar ceea ce se întâmplă în prezent sau am intrat pe un platou permanent de creștere a prețurilor? Un răspuns vine de la analistul economic Adrian Mitroi.

Rata anuală a inflaţiei a accelerat în luna iulie la 5%, după ce energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele cu 20% şi combustibilii cu 13% faţă de iulie 2020, potrivit INS.

„Cam jumătate din așteptările mai mari de inflație din cei 5 la sută vin din prețurile legate de combustibil, cotația țițeiului și a gazelor naturale. Din fericire, nu avem și depreciere de curs. Și nu avem nicio creștere de dobândă. Așa că mesajul ar fi că este doar temporar ceea ce se întâmplă acum, pentru că noi am importat o parte importantă din această inflație, în liberalizarea la energie electrică și la gaze e ceva ce nu putem face prea mult aici... În schimb, cred că, din toamnă, Banca Centrală va crește dobânda de politică monetară, nu mai poate sta cu această dobândă, cum e acum, și probabil inflația locală se va tempera într-un fel sau altul, însă avem incertitudinea foarte mare din punct de vedere medical”, a spus Adrian Mitroi, analist economic, miercuri, la Antena 3. 

„Nu suntem sub amenințarea unei crize economice. Ea, dacă va fi, o să fie pe anumite sectoare. Nu cred că putem vorbi la termenul general, însă unele sectoare, probabil, sunt în zona de supraevaluare și vor intra într-o zonă de corecție. Însă, la nivel general, cred că măsurile luate de Banca Centrală Europeană, de Banca Națională, de Guverne sunt suficient de solide pentru a nu trece, după criza medicală, în una economică. Evident că sunt consecințe pe termen lung, deficite greu de finanțat, inflație și așa mai departe. Însă, deocamdată, nu putem vorbi despre o criză economică”, a spus Adrian Mitroi. 

2. -imagine fara descriere- (adrian_mitroi_analist_economic_04778500.jpg)

Cele mai mari creşteri de preţ în ultimele 12 luni au fost la mărfuri nealimentare, cu 7,6%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 2,3%, iar serviciile cu 2,7%, scrie ZF.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) este 3,1%.

Cele mai mari creşteri de preţ, faţă de iulie 2020, au fost la energie electrică (25%), gaze (20%), combustibili (13%), ulei comestibil (18%), servicii poştale (5%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel