Suntem cel mai prost plătiţi din UE. Adrian Codîrlaşu, CFA: Salariile vor mai creşte, însă va rămâne acest decalaj al forţei de muncă iar românii vor continua să plece

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Avem salarii de patru ori mai mici decât media în UE.

Profesorii români sunt printre cei mai prost plătiți din Europa. Dascălii noştri au printre cele mai mici salarii anuale cu normă întreagă de pe "bătrânul continent", arată un raport publicat al Comisiei Europene. În coadă acestui clasament se mai află țări precum Bulgaria, Letonia, Ungaria și Polonia. 

"1% creştere în Germania e tot mai mult în valoare nominală decât 3% în România. Acest proces de convergenţă va continua. Şi vedem ce se întâmplă odată cu acest proces de convergenţă. Sunt oamenii care pleacă din România să lucreze în alte state ale Uniunii Europene pentru că acolo sunt veniturile mai mari.

Dacă ne uităm la cum au evoluat salariile în ultima perioadă, la nivelul lunii ianuarie creşterea anuală a fost de 15%, o creştere semnificativă care compensează cea mai mare parte din inflaţie. Salariile vor continua să crească în România, ca şi procent, mai mult decât în alte ţări semidezvoltate ale Uniunii Europene, însă va rămâne acest decalaj iar românii vor continua să plece. Nu doar pentru salarii mai mari dar şi pentru calitatea mai bună a serviciilor publice de acolo, mă refer aici la educaţie şi sănătate. Salariile cresc mai repede în România, în general în ţările nou intrate în Uniunea Europeană, însă şi acolo unde cresc, în anumite domenii, este deficit de personal în domeniile care presupun o educaţie avansată" a explicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, în direct la Digi24.

Ce domenii vor avea de suferit

"Vedem că este deficit de personal în domeniile unde se cere o educaţie avansată, mă refer la medici, chiar am avut o perioadă în care ritmul de plecare a medicilor din România era extrem de ridicat. Au crescut salariile în domeniul sănătăţii, dar încă se pleacă. Sunt şi munci mai puţin calificate, afară, pentru care automat sunt salarii mai mari decât în România, iar românii aleg să meargă acolo să lucreze. Mă refer la construcţii. Şi noi, ca ţară, importăm forţă de muncă din alte părţi" a mai spus Codîrlaşu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel