Suntem campioni europeni la scumpiri: Cu cât vor crește prețurile până în Paști! Economist, avertisment după scumpirile la pompă

FOTO: Freepik @lifeforstock
FOTO: Freepik @lifeforstock

Analistul economic Adrian Negrescu afirmă că suntem ”campioni europeni la scumpiri”, în contextul în care avem cea mai mare inflație la nivelul UE.

Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția după ce prețul la combustibili a crescut din nou, a 13-a oară în ultimele două luni, scumpire care va avea impact asupra puterii de cumpărare a românilor, în contextul în care coșul minim din 2023 a crescut cu 15,2% față de cel din 2022, dar și pe fondul unei inflații crescute, care se resimte la fiecare ieșire la cumpărături.

”Din păcate ne așteaptă în continuare scumpiri semnificative, generate de creșterea prețului carburanților, dar și creșterea costurilor cu forța de muncă, a creșterilor logistice, a tuturor celor care lucrează în domeniile respective (n.r. petrolier și alimentar).

O scumpire între 10 și 15% este de așteptat până de Paște, inclusiv la produsele alimentare de bază, acolo unde, din păcate, și la nivel internațional, prețul a început să crească din nou”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu la Realitatea Plus.

Negrescu: Am ajuns campioni europeni la scumpiri

”Per ansamblu, avem cea mai mare inflație, adică cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană. Am ajuns campioni europeni la scumpiri, ceea ce este revoltător din perspectiva scăderii puterii de cumpărare și a situației economice din România.

Politicienii noștri tot încearcă să găsească soluții, dar nu le găsesc pe cele pe care alte țări le aplică cu foarte multă eficiență, mă refer aici la reducerea TVA-ului la produsele alimentare de bază, la măsuri pentru a ieftini energia și gazele, pentru a susține practic puterea de cumpărare.

La noi, din păcate, se vorbește mult, dar se face foarte puțin”, a mai spus Adrian Negrescu.

Care este valoarea coșului minim 

Potrivit datelor publicate de Fundația Friedrich Ebert România (FER) și Syndex România, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii este de 9.978 lei pe lună, raportat la luna septembrie 2023, în creștere cu 15,2% față de septembrie 2022. De asemenea, pentru o familie de doi adulți și un copil, valoarea coșului minim este de 8.205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii, de 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.807 lei pe lună, scrie Agerpres.

Citește și: Calcul simplu: ce pensie vei lua în funcție de salariul de astăzi. Adrian Negrescu, avertisment: Vom fi asistați social

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel