Băsescu îl contrazice pe Aurescu: Avem suficienți soldați ai SUA

Președintele Traian Băsescu spune că cei 1.600 de soldați americani aflați în România reprezintă un număr suficient, dar că în mod cert se va face o redistribuire a trupelor SUA de pe teritoriul Uniunii Europene.

La aproape o oră și jumătate de la terminarea unei declarații de presă, președintele a acordat un interviu postului Digi 24, unde a fost întrebat ce părere are despre solicitarea șefului diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, care vrea 10.000 de soldați NATO în Polonia, în contextul tensiunilor cu Rusia.

"Da, și cred că mai trebuie și toată flota de F-16 a SUA și...", a răspuns, în registru ironic, șeful statului. "Bun. Trebuie să rămânem în limitele rezonabilului. Este clar că se va produce o redistribuire a resurselor militare în teritoriul UE. Categoric. Iar țările din flancul estic vor fi printre țările gazde. Sunt convins că o concentrare mare va fi la baltici (Letonia, Lituania, Estonia - n.r) și în Polonia, una rezonabilă în România, dar vor fi, deja în România au crescut", a adăugat președintele.

Președintele a precizat că în prezent sunt 1.600 de soldați americani staționați în România. Întrebat dacă vor mai veni și alții, el a răspuns că  "după mine sunt cam suficienți, nu știu dacă neapărat ne mai trebuiesc".

Citește și: Aurescu, la Pentagon și Casa Albă: diplomatul cere trupe în România


Traian Băsescu a exclus ca soldați ai SUA care se retrag anul acesta din Afghanistan, prin nodul de tranzit Constanța, să rămână pentru o perioadă mai lungă pe teritoriul țării noastre.

"Cei care se retrag din Afganistan au treaba lor, să ajungă acasă, că le ajunge. Aici discutăm despre niște trupe de cea mai înaltă calitate, gata oricând de acțiune până când se aduc alte resurse, dacă vreodată va fi nevoie", a afirmat Băsescu.

Președintele a subliniat că "România nu este în pericolul de a fi invadată", dar că se teme pentru suveranitatea Republicii Moldova.

Secretarul de stat al MAE, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit săptămâna trecută su asistentul secretarului american de stat, Victoria Nuland, și cu înalți oficiali ai Pentagonului și ai Casei Albe, cărora le-a cerut sporirea numărului de efective americane de pe teritoriul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel