SUMĂ URIAȘĂ recuperată de la CORUPȚI. În Arabia Saudită

Arabia Saudită a anunțat, marți, suma pe care a recuperat-o de la persoanele arestate pentru corupție. 

Peste 400 de miliarde de riali (107 miliarde de dolari) a recuperat Arabia Saudită de la corupți. 

Comitat anticorupție abia înființat

În 4 noiembrie, prinţul moştenitor Mohammad bin Salman a luat măsuri pentru a-şi consolida puterea prin înfiinţarea unui comitet anticorupţie, care a decis arestarea unor înalţi oficiali şi oameni de afaceri din Arabia Saudită. Printre cei arestaţi s-au aflat şi trei dintre cei mai bogaţi saudiţi, inclusiv prinţul Alwaleed Bin Talal şi afaceristul Fawaz Alhokair.

Suspecți eliberați 

Mai mulţi suspecţi au fost eliberaţi din detenţie după ce au încheiat acorduri în urma cărora au efectuat plăţi "cu diverse tipuri de active, inclusiv imobiliare, entităţi comerciale, titluri de valoare, numerar şi alte active", a anunţat procurorul general Sheikh Saud Al Mojeb. O mare parte dintre cei arestaţi şi-au petrecut perioada de detenţie la hotelul de lux Ritz-Carlton din Riad.

56 de persoane, încarcerate

Sheikh Saud a precizat că 381 de persoane au primit citaţii. Unii au fost eliberaţi pentru că nu s-au găsit suficiente dovezi, alţii după ce au recunoscut acuzaţiile de corupţie şi au încheiat înţelegeri cu Guvernul. Încă sunt încarcerate 56 de persoane.

Unul dintre cei mai celebri suspecţi, prinţul Alwaleed Bin Talal, a fost eliberat sâmbătă, dar nu se cunosc condiţiile eliberării sale, iar oficialităţile nu au comentat situaţia sa.

Banii recuperați, pentru atenuarea reducerii subvenţiilor şi a majorărilor de taxe

Săptămâna trecută, ministrul de Finanţe din Arabia Saudită a anunţat că o parte din banii recuperaţi vor fi folosiţi pentru a atenua efectele reducerii subvenţiilor şi a majorărilor de taxe.

Avans pe Bursă

Duminică, acţiunile Kingdom Holding înregistrau la Bursa din Arabia Saudită un avans de 10% - maximul zilnic admis - după ce proprietarul fondului de investiţii, prinţul saudit Alwaleed Bin Talal, a fost eliberat. Kingdom Holding - fondul de investiţii saudit pe care l-a înfiinţat Alwaleed Bin Talal în 1979 - a pierdut 2,2 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră. Alwaleed Bin Talal fusese acuzat de spălare de bani şi mită.

Acţiunile retailerului de modă Fawaz Abdulaziz Alhokair, al cărui acţionar majoritar, Fawaz Alhokair, a fost de asemenea eliberat, au crescut cu 7,6%.

Simbolul afacerilor din Arabia Saudită

Pentru mulţi străini, prinţul Alwaleed - a cărui avere este estimată de Forbes la 17 miliarde de dolari - este simbolul afacerilor în Arabia Saudită, apărând des la televiziunile internaţionale şi în presă, prin articolele referitoare la investiţiile sale.

[citeste si]

Direct şi indirect, prin Kingdom Holding, el deţine participaţii în banca americană Citigroup, reţeaua de socializare Twitter, firma de ride-hailing Lyft, lanţul hotelier francez Accor, grupul media Time Warner şi în Banque Saudi Fransi.

Prinţul Alwaleed, în vârstă de 62 de ani, a declarat pentru Reuters, înainte de a fi eliberat, că este nevinovat şi nu urmează să vândă active statului. În timpul detenţiei, el a putut să comunice cu directorii Kingdom Holding, care va rămâne în proprietatea sa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel