Sugar diagnosticat cu tuse convulsivă. Avertismentul medicilor

Un nou caz de tuse convulsivă a fost diagnosticat de medicii de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. 

Conf. dr. Mihai Craiu, șeful Departamentului de primiri urgențe de la INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, a anunțat azi, pe pagina sa de facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”, diagnosticarea unui nou caz de tuse convulsivă la un sugar mic, bolnav de mai multe zile, cu accese de tuse spastică chinuitoare. Iată mesajul medicului pediatru:

„Astăzi nu vă voi vorbi de rujeolă. Nici de cele 14.246 cazuri raportate oficial (ieri echipa noastră de la INSMC „Alessandrescu-Rusescu” a contribuit cu 3 noi cazuri la această lungă lista http://www.cnscbt.ro/). Vă voi sensibiliza asupra următoarei maladii prevenibile despre care vom vorbi in România în viitorul apropiat. Respectând confidențialitatea voi fi succint. Sugar foarte mic. Bolnav de mai multe zile. Tratat într-un alt spital pentru o boală respiratorie. Cu tuse spastică chinuitoare. În accese. Adică părea bine o vreme, cât timp nu tușea. Nu respira foarte repede şi nici foarte greu. Când începea tusea, starea copilului se înrăutățea brusc. Apărea cianoza progresivă și copilul nu se putea opri din tuse. Cu limba scoasă din gură.

Singura analiză modificată spectaculos (din cele de rutină) a fost hemograma. Cu o cifră mare de leucocite (globule albe). Leucocitele erau la determinarea în primul spital la o valoare notabilă - 30.000. Și au crescut la peste 50.000 în 2 zile (în INSMC la internare). În institut avem un specialist extrem de minuțios la laboratorul de hematologie. Când am fost sunat de către colega noastră (un excepțional gest colegial relativ rar în România! - Să te sune un alt medic din laborator ca să îți ceară date suplimentare despre pacient. Şi să te prevină colegial asupra semnificației unui rezultat foarte mult modificat) și am informat-o pe doamna doctor că eu mă gândesc la Tuse Convulsivă (Pertussis), am primit o entuziastă confirmare. Dânsa a aprobat spunându-mi că 33.000 de globule albe (din cele peste 50.000) sunt de un tip special. Întâlnit de obicei în Pertussis. Celule Rieder. O să mai auziți de aceste celule. Din ce în ce mai des, din păcate.”

Tusea convulsivă, cunoscută și ca tuse măgărească, este una dintre cele mai grave boli ale copilăriei, cu potențial fatal, manifestată prin crize paroxistice de tuse în care pacienții emit sunete caracteristice. Boala este produsă de o infecţie bacteriană acută a căilor respiratorii, declanşată de bacteria Bordella pertussis. Transmiterea bacteriei apare în urma contactului apropiat, direct, cu o persoană infectată. Este înalt contagioasă, până la 90% din contacții familiali dezvoltând boala. Infecția poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul anti-pertussis este inclus în schema națională de vaccinare. 

În ultimul timp, în contextul campaniilor anti-vaccinare, a crescut semnificativ numărul copiilor diagnosticați cu tuse convulsivă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel