Sucuri RETRASE de pe piață de ANPC. La ce să fiți atenți când cumpărați băuturi răcoritoare. Amenzi de 1 milion de lei

Irina Constantin / 26 aug 2019 / 22:50 Salveaza PDF Comentarii

ANPC a desfășurat controale în unitățile de distribuție, depozitate și comercializare a apelor minerale naturale și a băuturilor răcoritoare, amplasate în Municipiul București și județul Ilfov, găsind deficiențe grave. 

Au fost verificați 682 de operatori. La 425 au fost constatate deficiențe. A fost verificată o cantitate de 47357 litri sucuri, 25103 litri nectaruri și 580150 litri băuturi răcoritoare, din care 75644 litri, reprezentând 11,6% din cantitatea controlată (1634 litri sucuri, 892 litri nectaruri și 73118 litri băuturi răcoritoare), nu se încadrau în prevederile legale în vigoare privind protecția consumatorilor, potrivit ANPC. 

Au fost retrași definitiv de pe piată 29449 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri și sucuri din fructe în valoare de circa 43.353 lei care erau improprii consumului uman (produse depozitate în condiții improprii sau cu data durabilității minimale depășită). A fost oprită temporat comercializarea a 31767 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri și sucuri din fructe în valoare de 92173 lei până la remedierea neconformităților constatate.

Au fost aplicate 463 sancțiuni contravenționale, din care 221 avertismente și 242 amenzi în valoare de 1012800 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Ce nereguli au fost găsite de ANPC

 

Abaterile descoperite: ambalaje și etichete deteriorate, comercializarea de produse în afara datei durabilității minimale, lipsa elementelor de identificare și caracterizare, neînscrierea denumirii sub care se vinde produsul, lipsa înscrierii termenului "cu îndulcitori", deși aceștia erau menționați în lista ingredientelor, înscrierea unor afirmații eronate, abuzive sau confuze, lipsa înscrierii categoriei si a denumirii specifice sau codul numeric CE a aditivilor utilizați în fabricație, lipsa înscrierii pe etichete a atenționării „poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora" în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranților, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, înscrierea ilizibilă a datei durabilității minimale, elementele de identificare - caracterizare netraduse în limba română, informații înscrise cu caractere foarte mici, greu vizibile, lipsa informațiilor privind denumirea și/ sau adresa sediului social al responsabilului privind informarea consumatorilor, lipsa înscrierii declarației nutriționale, nerespectarea condițiilor privind depozitarea și comercializarea băuturilor răcoritoare, a sucurilor și nectarurilor de fructe, utilizarea unor practici comerciale înșelătoare: diferențe de preț între raft și casa de marcat, vânzarea de produse la pachet promoțional fără a exista produsul individual pentru compararea prețurilor, comercializarea produselor cu denumiri diferite la raft față de ceea ce este înscris pe etichetă, lipsa produselor promoționale înscrise pe unele ambalaje, lipsa afișării sau afișarea într-o formă ilizibilă, echivocă a prețurilor, lipsa afișării prețului pe unitatea de măsură, lipsa afișare preț de vânzare. 

”Nu vom accepta”

 

"Comercializarea produselor alimentare reprezintă unul din cele mai sensibile domenii de activitate ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, dacă ne gândim numai la faptul că un aliment depozitat necorespunzător poate duce la îmbolnăvirea consumatorului care a avut "ghinionul" să-l cumpere. Gândiți-vă la un copil al cărui părinte îi cumpără o sticlă de suc depozitat în soare sau care nu menționează informațiile esențiale pe etichetă. Așa cum am declarat deja, nu vom accepta astfel de comportamente și vom continua să supraveghem piața pentru ca abateri de felul celor constatate de comisarii ANPC să nu mai apară și să nu mai pună în pericol sănătatea noastră și a copiilor noștri", a declarat domnul Horia-Miron Constantinescu, Președinte al ANPC.

Sfaturi pentru consumatori


Acordați o atenție deosebită când cumpărați sucuri, nectaruri din fructe și băuturi răcoritoare asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanșeității recipientelor; în cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare și produsul nu mai este apt consumului;

Acordați atenție condițiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât și la domiciliu atunci când producătorul impune condiții în acest sens;

În cazul sucurilor și nectarurilor din fructe, odată deschise ambalajele implică consumul lor într-un timp relativ scurt, iar ambalajele deschise vor fi păstrare în condiții de refrigerare (în frigider, nu în congelator);

Citiți cu atenție înscrisurile de pe etichete și cumpărați numai acel produs care corespunde preferințelor și necesităților dumneavoastră;

Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depășită;

La cumpărarea produselor alimentare solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23