SUA consideră strategic rolul PPC, compania care a achiziţionat Enel România, în tranziția și securitatea energetică din regiune

Mizele intrării Public Power Corporation (PPC) pe piața din România, prin achiziția Enel România, țin de consolidarea coridorului energetic nord-sud din Europa de Est, potrivit discuțiilor dintre  Georgios Stassis, CEO al PPC, și Geoffrey Pyatt, asistent pentru resurse energetice al Secretarului de Stat al SUA.

Aflat săptămâna aceasta la Washington, CEO-ul companiei de electricitate din Grecia i-a prezentat oficialului american strategia de transformare a PPC și viziunea companiei în ceea ce privește Mediterana de Sud-Est și Balcanii de Vest, cu accent pe planurile legate de tranziția energetică și noile investiții în producția de energie curată și flexibilă în Grecia, România, Bulgaria și restul regiunii. Un subiect major a fost și rolul important al PPC în ceea ce privește extinderea coridoarelor energetice din regiune și Inițiativa celor Trei Mări. 

Acesta a fost și tema abordată în cadrul conferinței dedicată Mediteranei de Est organizată de Kathimerini English Edition, Delphi Economic Forum și Hellenic American Leadership Council. Astfel, Pyatt a invocat rolul geostrategic pe care PPC îl are în regiune, având în vedere că există o dublă prioritate – decarbonizarea și contracararea lui Vladimir Putin. 

„A fost foarte încurajator să aud cât de mult succes a avut PPC în transformarea sa, dar și noua miză a PPC în România, eforturile pe care le face pentru a accelera tranziția spre regenerabile în Grecia și în regiune”, a spus Pyatt, invocând nevoia de crea „arhitecturi ale cooperării”. Un astfel de exemplu este coridorul vertical care leagă Grecia până în Moldova și Ucraina, prin care este materializată viziunea mai largă din cadrul Inițiativei celor Trei Mări. 

El a prezentat avantajele unei cooperări energetice mai strânse dintre Grecia și Macedonia de Nord, Bulgaria, Serbia, România, Moldova și Ucraina. „Deci este fezabil, trebuie să mai acționăm la nivel politic, dar un rol important îl joacă și companiile private care inovează și vin cu investiții”, a explicat diplomatul american. 

Având viziunea de a deveni un jucător important în domeniul energiei curate, infrastructurii critice și serviciilor în Europa de Sud-Est, Grupul PPC a prezentat la Londra planul său strategic pentru perioada 2024-2026. Potrivit acestuia, România va juca un rol esențial în regiune, prin capacități de producție de energie din surse regenerabile de aproape 2 GW, ca urmare a creșterii investițiilor la niveluri fără precedent.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel