STUDIU: Carnea roşie ne poate îmbolnăvi de CANCER şi crește riscul de a face infarct cu 9%

Carnea roşie ar trebui consumată cât mai rar / Pxhere
Carnea roşie ar trebui consumată cât mai rar / Pxhere

Carnea crește riscul bolilor de inimă, potrivit unui studiu realizat de cercetării de la Oxford. Ei au concluzionat că 50 de grame de roșie cresc riscul de afecțiunilor cardiovasculare cu 9%. Iar dacă vorbim de carnea procesată, riscul se ridică la 18%.

Orice carne roșie înainte de a fi gătită este denumită carne roșie. Este în mare parte carnea mamiferelor, care este de obicei roșu închis când este crud. Carnea roșie include carnea de vită, porc, miel, oaie, capră, vițel și carne de vânat. Carnea procesată se referă la carnea care este modificată în orice mod pentru a spori aroma sau a prelungi termenul de valabilitate prin afumare, întărire, sărare sau adăugare de conservanți. Aceasta include slănină, cârnați, hot dog, salam, șuncă, pepperoni, conserve de carne, cum ar fi carnea de vită și sosuri pe bază de carne. Fiind o parte importantă a dietei occidentale, carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, carnea de porc și mielul, precum și carnea procesată, cum ar fi slănina și cârnații, sunt foarte consumate în țările dezvoltate. Cu toate acestea, diferite studii au arătat că aportul ridicat de carne roșie și procesată crește obezitatea și problemele cardiace.

Studiu îngrijorător

Într-o analiză recentă publicată până în ianuarie 2020, cercetătorii au analizat asocierea consumului de carne roșie și procesată cu riscul de cancer colorectal. Pentru studiu, datele privind consumul de carne roșie și procesată au fost obținute de la 48,704 femei cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, participante la cohorta prospectivă Sister Study din SUA și Puerto Rico la nivel național și au avut o soră diagnosticată cu cancer de sân. În timpul unei monitorizări medii de 8.7 ani, au fost diagnosticate 216 de cazuri de cancer colorectal. (Suril S Mehta și colab., Cancer Epidemiol Biomarkers Prev., 2020) În analiză, s-a constatat că aportul zilnic mai mare de carne procesată și produse din carne roșie la grătar, inclusiv fripturi și hamburgeri, au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal la femei. Aceasta indică faptul că atât carnea roșie cât și cea procesată pot avea efecte cancerigene atunci când sunt consumate în cantități mari.

Fumătorii carnivori sunt mai predispuşi la îmbolnăvire

Cercetătorii de la Oxford au monitorizat peste 1,4 milioane de persoane pe o perioadă de 30 de ani și recomandă pentru o viață sănătoasă o dietă bazată pe fructe, legume și cereale integrale. Nutriţioniştii spun că persoanele sedentare, fumătoare sau cu diabet sunt mai predispuse la boli cardiovasculare din cauza consumul de carne roșie sau procesată. Consumul de carne, mai ales carnea roșie este legată de creșterea riscului de boli cardiovasculare prin aportul de grăsimi saturate. Pe de altă parte, în cazul cărnii procesate, prin prezența aditivilor și conservanților care se folosesc în timp există riscul apariției unor cancere.

Consumul de carne sporeşte riscul apariţiei cancerului

Constatările din diferite studii oferă dovezi ample care susțin că un aport ridicat de carne roșie și procesată poate fi şi cancerigen (poate duce la cancer) și poate provoca cancer colorectal (de colon) și alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, plămân și vezică. Deși carnea roșie are o valoare nutritivă ridicată, nu este esențial să luați carne de vită, porc sau miel ca parte a unei diete sănătoase pentru a obține acești nutrienți, deoarece poate provoca obezitate care la rândul său poate duce la probleme cardiace și cancer. Înlocuirea cărnii roșii cu pui, pește, lactate, ciuperci și alimente pe bază de plante poate ajuta la obținerea nutrienților necesari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel