Strategia Națională de Apărare a Țării. Klaus Iohannis, discurs în Plenul Parlamentului

"A respecta legea, a onora o promisiune și a oferi românilor o viziune în domeniul securității naționale" spus Klaus Iohannis că sunt motivele care au stat la baza elaborării Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

"Strategia Naţională de Apărare este obligaţia legală a preşedintelui României. Acest document nu este însă şi nu trebuie să fie un act de voinţă al unei persoane. Strategia Naţională de Apărare este o declaraţie pe care România o va face, priveşte deopotrivă statul, societatea şi cetăţeanul. Strategia se referă, de fapt, la apărare şi securitate naţională în ansamblu. Societatea românească are nevoie de o Strategie care corespunde unei realităţi complexe. Lipsa de claritate terminologică a legislaţiei în domeniu nu poate reprezenta un obstacol în calea unui document. România puternică, în Europa şi în lume, acesta este viitorul pe care îl construim. România puternică este o naţiune de cetăţeni ale căror drepturi şi libertăţi sunt apărare. Un stat puternic îşi respectă cetăţenii. Nu întâmplător am inclus în Strategia de Apărare garantarea drepturilor cetăţenilor. România este puternică dacă instituţiile democratice sunt puternice şi dacă cetăţenii noştri se simt reprezentaţi şi serviţi de ele", a declarat președintele Klaus Iohannis în Parlament. 

Ce e nou în Strategia de Apărare

Președintele a precizat noutățile din Strategia Națională de Apărare: "În primul rând, ea operează într-un concept de securitate naţională extinsă. În afara elementelor care ţin de ordine publică sau de activitatea de informaţii şi contrainformaţii, securitatea nu mai poate fi separată de economie, de existenţa unor sisteme publice funcţionale şi adaptate schimbărilor. Este momentul ca în perioada următoare să construim consensul politic în jurul acestor teme esenţiale, un consens care să producă în mod real reformă. Tocmai de aceea, Strategia se vrea a fi echilibrată şi integratoare, axată pe mai multe dimensiuni: dimensiunea economică, diplomatică, activitatea de informaţii, contrainformaţii, dimensiunea de sănătate, educaţie".

"A venit momentul să lăsăm deoparte documentele necitite şi neaplicate" a spus președintele.

Klaus Iohannis a adăugat: "Insist asupra unui accent: cooperarea interinstituţională. România nu îşi poate permite ca fiecare instituţie să aibă o strategie individuală. De asemenea, revin asupra necesităţii de a reînnoi curând cadrul legislativ de organizare şi funcţionare a instituţiilor din sfera apărării şi securităţii naţionale. În acest sens, o bună cooperare cu Parlamentul este fundamentală. Documentul pe care l-am înaintat vizează perioada mandatului meu".

Ședința este prezidată de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și premierul Victor Ponta lipsesc, prim-ministrul din motive medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel