Stolojan: Odihnească-se în pace acordul cu FMI

Actualul acord al României cu FMI este "deja mort" și se va încheia ca "o chestie amiabilă", ca și cum ai pune o cruce cu mențiunea "odihnească-se în pace acordul cu FMI!", a declarat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, liderul europarlamentarilor PDL Theodor Stolojan. Acesta a precizat însă că un nou acord ar trebui încheiat pentru următorii doi ani, întrucât asta înseamnă "bani concreţi pentru România, cash pentru România". 

Theodor Stolojan a susținut că inclusiv FMI va fi bucuros să pună punct unui acord care nu a mers "atât de bine", având în vedere că modul în care s-au îndeplinit unele dintre angajamentale cu FMI, inclusiv situaţia arieratelor autorităţilor locale, este unul superficial.

FMI va închide acest acord. Acordul este deja mort. Practic el a fost extins cu încă trei luni de zile, după cum ştiţi, deci este un acord care nu mai are absolut nicio semnificaţie pentru FMI şi România. Închiderea acordului în termeni amicali este binevenită şi pentru România şi pentru FMI pentru că da, avem asemenea angajamente îndeplinite sau, mă rog, pe cale de a se îndeplini dacă ne gândim că va fi anunţat câştigătorul la CFR Marfă zilele acestea, dar modalităţile prin care s-au îndeplinit unele angajamente, şi dădeam exemplu arieratele la nivelul autorităţilor locale, nu sunt cele aşteptate de România, în primul rând, şi apoi de FMI. (...) Acordul se va încheia şi va fi o chestie din asta amiabilă... ca şi cum pui o cruce... odihnească-se în pace acordul cu FMI!, a declarat Stolojan, citează Agerpres.

În opinia europarlamentarului PDL, pentru următorii doi ani, România "trebuie să încheie un nou acord preventiv cu FMI, pentru că asta înseamnă obţinerea unor bani pentru România care ar duce la "reducerea efortului bugetar cu zece puncte procentuale, potrivit concluziilor Consiliului European.

Ceea ce ne interesează pe noi, românii, este necesitatea de a încheia un nou acord cu FMI pentru anii 2014 - 2015, eventual 2016. Aici doresc să subliniez uşurinţa declaraţiilor publice făcute de actualii guvernanţi cu privire la un viitor acord cu FMI. Guvernul, chiar primul-ministru Ponta, dar şi unii miniştri se referă la faptul că ar fi bine să încheiem acordul cu FMI. (...) Vreau să subliniez însă că un nou acord cu FMI pentru următorii doi ani, 2014-2015, chiar de tip preventiv, fără a lua bani de la FMI, înseamnă bani concreţi pentru România, cash pentru România, înseamnă reducerea efortului bugetar. (...) Cine a citit cu atenţie concluziile Consiliului European în care s-a convenit asupra cadrului financiar multianual 2014 - 2020 a putut să constatate că există un punct acolo care spune foarte limpede că acele state membre care au asemenea acorduri de asistenţă financiară, chiar şi de tip preventiv, cum este cel pe care l-a avut România şi pe cel pe care România trebuie să-l încheie pentru următorii doi ani, beneficiază de reducerea efortului naţional cu 10 puncte procentuale, a mai precizat Stolojan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel