Stenograme din dosarul Ioan Niculae - Bunea Stancu: O să-l fac zob!

Omul de afaceri Ioan Niculae i-a cerut fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Brăila să apeleze la ajutorul lui Mircea Geoană, preşedintele PSD şi al Senatului la acel moment, pentru a interveni în problema sprijinirii actului normativ privind acordarea de subvenţii la îngrăşăminte, se arată în rechizitoriul DNA.

În data de 8 martie 2009, Niculae şi Gheorghe Bunea Stancu au discutat despre acest aspect într-o convorbire telefonică, omul de afaceri fiind afectat că respectivul act normativ nu este adoptat şi îi solicită politicianului să intervină pentru a fi "remediată" situaţia. "Faptul că cei doi inculpaţi au reprezentarea faptului că discută despre un subiect ilegal, că respectiva subvenţie la îngrăşăminte este una care va produce prejudicii României, este relevat de pasajul în care Gheorghe Bunea Stancu explică faptul că, în cazul blocării actualului proiect, se va găsi o altă variantă 'mascată', mai precis acordarea de subvenţii în domeniul industrial. Replica omului de afaceri este agresivă, nervoasă, acesta dorind cu orice preţ promovarea actului normativ în formula existentă la acel moment, care i-ar fi asigurat obţinerea de venituri de câteva sute de milioane de euro", notează procurorii.

Iată stenogramele publicate de Agerpres

"Ioan Niculae: Da, Stănele!

Gheorghe Bunea Stancu: Deci treaba e în felul următor: Ăla, ai văzut şi tu, ştiam de ieri, dar nu te-am mai sunat ieri, că era la Floreasca, că am vorbit la Floreasca şi l-a operat de colecist pe vagabondul ăsta de Ilie Sârbu.

IN: Da?...

GBS: Deci a avut o problemă. Şi nu l-am găsit pe Dan. O să vorbesc cu Puşcaş. în schimb, am vorbit cu Geoană. Acuma am închis cu el.

IN: Aşa.

GBS: Şi omul mi-a spus aşa: Ştie de ce şi cum. El este unul dintre susţinătorii cu ardoare al acestui program. A văzut cu ochii lui răspunsul de la Bruxelles, în care Bruxelles-ul nu i-a dat voie pe agricultură, că n-am avut îngheţ, că n-am avut nu ştiu ce (...) n-am avut şi nu e de acord, îl consideră ajutor de stat. Dar el mi-a spus că are o variantă pe industrie. Ai înţeles? Adică să stimuleze industria prin subvenţii şi subvenţiile să ajungă de fapt la agricultori, ştii? E o chestie mascată, cum ar veni. Ai înţeles?

IN: Nu ştie, băi, nimica, (...)! Deci varianta care e făcută vineri la Ministerul Agriculturii nu e pe industrie, e pe agricultură, pe ajutorul de stat pe agricultură, datorită crizei economice. O am eu făcută, dă-o-n....! Nu ştie. Dă-l în...!

GBS: Eu ţi-am spus ce mi-a spus el.

IN: Da, da. Vorbeşte poveşti! Vorbeşte după ureche, ce a declarat Sârbu acum vreo săptămână şi ceva.

GBS: Bun. Şi aia, varianta aia?

IN: Da. Sigur. Păi e făcută cu ei! E făcută împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Ministerul Finanţelor, cu Ministerul Economiei.

GBS: Cu cine de la Ministerul Agriculturii ai făcut-o?

IN: Vasile Puşcaş, băi, a coordonat-o! Dacă vorbeşti cu el, îţi spune exact el ce s-a întâmplat.

GBS: Hai că închid acuma şi vorbesc cu Puşcaş.

IN: Vorbeşte cu Puşcaş! Şi zi-i... Ajutorul lui Puşcaş este... El a spus: Băi, până în 3 zile să-mi daţi documentul! Pentru că eu trebuie s-o bag, săptămâna viitoare să fie Hotărârea de Guvern, iar la Bruxelles pe 23 este Consiliul de Miniştri al Bruxelles-ului. Deci Geoană e pe dinafară de subiect. Vasile ştie exact. Noi am fost la el săptămâna asta şi ne-a ajutat omul, să ştii. Un om deosebit, Puşcaş!

GBS: Îl sun. Păi da' pe Puşcaş îl ştiu şi eu.

IN: Un om deosebit, să ştii! Deosebit!

GBS: Deci îl sun pe Geoană înapoi şi-i spun să ia legătura cu Puşcaş.

IN: Da. Deci Puşcaş ştie foarte bine subiectul. Singura problemă este că, dacă nenorocitul ăsta e în spital, cele trei zile care a zis Puşcaş, deci până luni, cel târziu marţi...

GBS: Dar lasă, măi, ce? Dacă moare Ilie Sârbu... Are înlocuitor, are secretar de stat, care e problema? (...)

IN: Ştie bine Puşcaş, măi. Dacă vorbeşti cu el, zi-i: Domnule Puşcaş, am înţeles nu numai faptul că ne-aţi ajutat. Chiar sunteţi iniţiatorul... domnule, haideţi, vă rog, faceţi pe dracu' în patru să iasă asta săptămâna viitoare!

GBS: Nu. Lasă, că-i spun altceva! Că am vorbit cu Geoană şi vrea să ne ajute neapărat. Şi asta e realitatea. Că Geoană a zis: Băi...

IN: Au fost oamenii mei la el, după aia i-a trimis el... El a aranjat întâlnirea de vineri, de la Ministerul Agriculturii, cu Finanţele şi cu ăilalţii... La el s-au dus înapoi materialele după ce le-au lucrat ăştia. A dat o femeie de la el foarte bună acolo, de-a fost prezentă. Deci ştie bine problema Puşcaş. El a spus: Băi, ăsta n-a făcut nimica! Că ăsta trebuia să susţină de acum două luni de zile. N-a făcut nimic nenorocitul ăsta de Sârbu!

GBS: Hai că vedem ce facem! Şi o să-l sun pe Geoană înapoi.

IN: Sună-l, măi, pe Geoană şi spune-i: Băi, roagă-l pe Vasile Puşcaş!

GBS: Da.

IN: Şi nu pe Vasile. Trebuie el, Geoană, să dea dispoziţie (...): Băi, în trei zile v-a zis Puşcaş să pregătiţi materialele, pregătiţi-le! Nu le plimbaţi iar două luni de zile, cum aţi făcut-o până acuma!

GBS: Nu, măi. îmi trebuie de la Puşcaş şi Puşcaş să-i spună unde e cheia. Am înţeles.

IN: Da, da.

GBS: Bine. Hai că văd!".

În urma unor dialoguri telefonice, Niculae este informat de Stancu despre faptul că a discutat situaţia critică cu ministrul Vasile Puşcaş care, pe lângă aprecierile de natură tehnică cu privire la ajutorul de stat, i-ar fi precizat că blocajul în adoptarea proiectului de HG este generat de ministrul Ilie Sârbu, care ar putea să facă o documentaţie care să fie agreată la Bruxelles.

De asemenea, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu îi promite omului de afaceri că va discuta cu Mircea Geoană pentru a pune presiune asupra lui Ilie Sârbu în vederea deblocării proiectului de act normativ, se mai arată în rechizitoriu.

Iată stenogramelor procurorilor: 

"IN: Da, Stănel!

GBS: Deci am vorbit din nou cu Vasile, cu Puşcaş, că totuşi încerc să vin la Bucureşti, să văd cum dracu' fac să vin. El îmi spune, deci eu i-am pus întrebări, că ştiu cum să pun întrebările. Indiferent de unde este sursa, politica agrară este politică europeană, ajutorul de stat este politică europeană şi nu se pot da bani nu cu informarea, ci cu aprobarea Consiliului Europei. Noua Comisie, atenţie, a Consiliului, şi el mi-a zis aşa, deci nu e nicio chestie, a zis: domnule preşedinte, mingea este la Sârbu. Şi am făcut un comentariu vizavi de personajul Sârbu. L-am mai făcut dimineaţă mai uşor şi a doua oară l-am făcut din nou. Şi este de aceeaşi părere cu mine. Înţelegi? Şi am făcut o greşeală. Am luat-o, că unul dintre proşti am fost eu, de ce să nu recunosc? Că doar dacă sunt dobitoc, sunt dobitoc, ce să mai! Şi el mi-a zis, eu spuneam, zic dacă era un Steriu, dacă era un altul de o altă vârstă, cu siguranţă că înţelegea mult mai bine ceea ce înseamnă politică europeană în agricultură. Ăsta nici nu înţelege, domne! Popa ăsta este un tâmpit! O să am o discuţie cu Geoană pe tema asta! Şi o să vezi că o să-l fac zob, o să apară şi-n ziare (neinteligibil). Deci în concluzie, el merge pe drumul lui, trebuie împuns Sârbu ca să facă o documentaţie care să susţină, să se bată pentru ţară, chiar aşa să...

IN: Corect, aşa este.

GBS: Da.

IN: Dar documentaţia trebuie să se facă la Ministerul Agriculturii, ce-ţi spuneam eu ţie. Dacă ăia n-o fac...

GBS: Până după amiază îl înţep mai tare pe Geoană, îl rog eu la sentiment, că am eu alte treburi cu el.

IN: Bine, bine".

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA şi SC Intervitt SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel