Stelian Tănase: S-a reluat războiul Băsescu-Ponta

Jurnalistul Stelian Tănase opinează într-o postare pe blogul său că decizia președintelui de a respinge propunerile ministerului Justiției pentru funcțiile de procurori-șefi ai DNA și PG semnifică reluarea războiului dintre Traian Băsescu și Victor Ponta

Stelian Tănase spune că repornirea acestui conflict se prefigura încă de la prima ședință a CSM din patru ianuarie, atunci când Traian Băsescu lăsa de înțeles că actuala procedură de numire a șefilor DNA și Parchetului General nu-l mulțumește.

"Ştirea nu este surprinzătoare; ea confirmă reluarea războiului dintre Palatele Cotroceni şi Victoria şi s-a conturat clar imediat după ce Traian Băsescu declara la şedinţa CSM din 4 ianuarie că nu-i este clară procedura de numire a procurorilor şefi şi îndemna CSM să-i prezinte, eventual, propriile nominalizări, pentru că, spunea el, “eu nu mă grăbesc” (să aprob nominalizările trimise de Mona Pivniceru n.n.). Or, declaraţia echivala cu un strigăt de bătalie devreme ce ministrul Justiţiei are acum de dat explicaţii în plus Comisiei Europene. De altfel Mona Pivniceru se află chiar acum la Bruxelles pentru că raportul de ţară urmează să fie dat publicităţii  cel mai tîrziu pe 30 ianuarie", scrie jurnalistul.

Politologul reamintește că foștii procurori care conduceau PG și DNA, Laura Codruța Kovesi și Daniel Morar, au fost aleși acum șapte, respectiv opt ani, prin aceeași procedură, dar cu un alt grad de transparență.

"Actuala modalitate de numire a procurorilor şefi, la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul CSM, este cît se poate de limpede. În acest fel au fost numiţi în 2005, respectiv 2006, Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi chiar prin decrete semnate de Traian Băsescu. Iar asupra acestei proceduri s-a pronunţat în 2005 şi Curtea Constitutţională găsind-o îndreptăţită. Inconsecvenţa prezidenţială este evidentă. Cît despre transparenţa selecţiei, în 2005 şi 2006, ea a constat într-un interviu cu uşile închise în faţa Secţiei de Procurori a CSM plus un interviu cu ministrul Justiţiei, Monica Macovei. Acum însă ministrul Justiţiei face parte din altă tabără politică…", consideră Stelian Tănase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel