Stelian Tănase: RUȘINE românească. Sper Klaus Iohannis să repare gafa

Directorul artistic al Festivalului Internaţional "George Enescu", Ioan Holender, și-a anunțat retragerea de la conducerea festivalului.

În urmă cu câteva zile, pe scena Sălii Palatului, Ioan Holender a rostit câteva cuvinte în deschiderea concertului dat de Filarmonica din Berlin sub bagheta lui Sir Simon Rattle. Au fost cuvinte de adio, fiind ultima ediție a prestigiosului eveniment pe care a organizat-o.

Despărțire în stil românesc

Stelian Tănase a spus că această despărțile a fost făcută în stil românesc, iar singurul care ar putea repara greșeala este Klaus Iohannis.

"Inutil să spun că deși Ion Holender a făcut atît de mult pentru România, (mai mult decît toți politicienii la un loc) nu i s-a organizat o festivitate de adio (așa cum s-a facut la Viena după directoratul său de 19 ani ). Ne-am despărțit în stil românesc – cu un discurs. Și Scrisoarea pierdută se termină la fel, avem geniul vorbei. Consumăm realitatea în vorbe. Mai mult, acel discurs a fost ținut chiar de...Holender. Nu s-a găsit niciun înalt personaj să îi mulțumească public pentru cît bine ne-a făcut. Cam ingrați. Nu, domnilor!?... Sper Klaus Iohannis să repare gafa și să ii ofere cea mai înaltă decorație românească. Și tot ar fi prea puțin.

Dar vreau să amintesc aici altceva. Ion Holender a spus – cea mai mare amărăciune a sa la plecare este că nu a reușit să convingă niciunul din liderii politici români să construiască la București o sală de concerte adevărată. Adaug eu – Sala Palatului e o sală de congrese construită la mijlocul anilor 60 de Gheorghiu Dej pentru partid. Sala nu are nicio acustică, nu are instalațiile necesare pentru concerte. Azi e delabrată, murdară, invechită. Este o rușine să aduci artiști de rang mondial să cînte pe o asemenea scenă de lumea a treia. Este o rușine să primești spectatorii în asemenea condiții în Europa 2015. În 2003 cind a inceput colaborarea cu Ion Holender i s-a promis repetat că se a contrui o nouă sală de concerte, adecvată, modernă etc.

Spunea în discursul amintit că a vorbit de nenumărate ori cu toți președinții de atunci încoace, cu toți premierii, cu mulți miniștri. Si că toți i-au promis, dar totul a rămas la vorbe. Aici e geniul nostru național. La promisiuni nu ne întrece nimeni. Să îi amintim pe cei care s-au perindat la Palatul Cotroceni și Palatul Victoria. Ion Iliescu, Traian Băsescu, Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc. Miniștrii culturii nu îi mai amintesc, sunt prea multi și insignifianți", a scris Stelian Tănase pe blogul său.

VEZI ȘI: Codrin Ștefănescu și Mihail Bălășescu, legătură neștiută. Detalii șoc 

12 ani, „era Holender" la Festivalul George Enescu

După 12 ani, „era Holender" la Festivalul George Enescu se încheie. Directorul artistic a anunţat că se va retrage din funcţie, după ce se va încheia ediţia din acest an, cea de-a şaptea. Înainte de a fi numit director artistic al festivalului Enescu, Ioan Holender a fost, între 1992 şi 2010, directorul Operei de Stat din Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel