Stelian Ion vrea ca 60% din Poliția Română să treacă la Ministerul Justiției. Lucian Bode: Imposibil!

Foto: Facebook / Lucian Bode
Foto: Facebook / Lucian Bode

Lucian Bode, ministrul de Interne, susține că ”este practic imposibil ca Poliţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei”. 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, marţi, la Constanţa, că este practic imposibil ca poliţiştii judiciari, care reprezintă 60% din Poliţia Română, să treacă în subordinea Ministerului Justiţiei, concluzie la care au ajuns atât reprezentanţii MAI cât şi cei ai MJ, scrie Agerpres. 

"În programul de guvernare este prevăzut preluarea Poliţiei Judiciare de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Justiţiei. În urma unor discuţii pe care le-am avut instituţional cu Ministerul Justiţiei, şi noi, şi Ministerul Justiţiei am ajuns la concluzia că acest lucru este practic imposibil, pentru că vorbim despre 28.000 de poliţişti de Poliţie Judiciară, din cei 48.000 de poliţişti cât are Poliţia Română astăzi. 60% practic din Poliţia Română ar trebui, conform acestei reglementări, să treacă în subordinea Ministerului Justiţiei, ceea ce ar crea o mare problemă în MAI şi o problemă la fel de mare Ministerului Justiţiei, pentru că nu ar putea să-i gestioneze", a spus Bode.

Ghid al lucrătorului 



Ministrul a afirmat că se intenţionează elaborarea unui ghid al lucrătorului de Poliţie Judiciară.

"Ministerul Justiţiei propune, printre altele, extinderea structurilor de Parchet unde să fie detaşaţi poliţişti de Poliţie Judiciară, propune o reglementare a salarizării, propune o chestiune legată de perioada detaşării şi, în aceste condiţii, am spus că da, suntem de acord să discutăm, într-un proiect asumat şi dezbătut public. Noi am primit acest proiect de lege pentru a-l aviza, nu a fost pus în transparenţă şi dezbatere publică, lucru care cred eu că se va întâmpla în perioada imediat următoare, (...), când acel grup de lucru va începe să funcţioneze. Acolo vom discuta foarte clar despre un ghid al carierei poliţistului de Poliţie Judiciară, pentru că aşa cum arată astăzi lucrurile, nu este în regulă", a menţionat ministrul Afacerilor Interne.

Polițiștii care vor putea lucra la DNA



Conform acestuia, prin existenţa unui ghid al poliţistului judiciar, vor putea lucra la DNA doar poliţiştii care se califică la cel mai înalt nivel din punct de vedere profesional.

"Practic, astăzi, un poliţist detaşat la DNA, spre exemplu, în momentul în care expiră mandatul primim la MAI o solicitare de prelungire cu încă 3 ani a respectivului mandat şi eu cred că ar fi nevoie să avem un ghid al poliţistului de Poliţie Judiciară, astfel încât să ştii că dacă din cei 28.000 de poliţişti de Poliţe Judiciară doresc să ajungă la DNA 1.000, din cei 1.000 pot fi selectaţi cei 150 de cât are nevoie această structură de elită a parchetelor din România, nu să vină parchetul să-mi spună Popescu vreau să-l detaşaţi la DNA. Şi din cei 1.000 care se califică profesional la cel mai înalt nivel, să poată să fie recrutaţi cei mai buni. Până la urmă este nevoie de o cale de mijloc, de dialog, de dezbateri publice şi sunt convins că vom ajunge la o formă, astfel încât obiectivul pe care îl urmărim, acela de a scădea infracţionalitatea în România, să fie atins", a declarat Lucian Bode.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel