Ștefan Busnatu, medic cardiolog: Am fost extrem de supărat la spital. Un pacient a căzut victimă ocarei mele pentru că tot insista să îmi dea o atenție

Ștefan Busnatu
Ștefan Busnatu

Ștefan Busnatu, medic cardiolog, doctor în științe medicale, a relatat cum a reacționat când un pacient a vrut să-i dea o „atenție”.

Medicul Ștefan Busnatu a lansat un apel prin care roagă pacienții să nu mai dea șpagă când merg la spital.

„Astăzi am fost extrem de supărat la spital în urma unui consult efectuat unui pacient, și din păcate acesta a și căzut victimă ocarei mele, ca să spun plastic, pentru că tot insista să îmi dea o atenție. Și nu e vina lui, pentru că săracul probabil că are formată imaginea asta eronată că trebuie să dea doctorului ceva ca să se asigure că are grijă de el din cauza sistemului nostru care a permis prea mult timp fenomenul de șpagă și atenție oferită personalului medical.

DRAGII MEI, NU ÎL MAI PRACTICAȚI! E un fenomen pe care nu îl tolerez și pe care îl consider degradant moral pentru un om care a ales să își dedice viața pentru a avea grijă de sănătatea oamenilor și care a depus pentru asta și un juramant când a finalizat Facultatea de Medicină - Jurământul lui Hipocrate.

Sănătatea omului nu e un excel, nu e un tuns de păr, nu e o schimbare de robinet la un calorifer spart… sănătatea omului reprezintă un act de umanitate și de mărinimie făcut de un om despre care consider că are o menire specială.

Prin urmare, pentru că știu că foarte mulți dintre cei care mă urmăriți îmi sunteți și pacienți, vă rog să nu mai faceți astfel de gesturi care nu fac decât să mă jignească, și totodată nu îl mai faceți nici în alte medii pentru că în acest fel veți menține fenomenul și va fi greu să ajungem la o stare de normalitate. Din grijă pentru inima ta!”, a fost mesajul transmis de dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București.

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:

Un proiect de lege care prevede că tinerii de 17 ani vor putea să doneze sânge, cu acordul scris al părinţilor, cu îndeplinirea criteriilor medicale şi cu avizul medicului, a fost depus la Parlament de deputaţii USR Diana Stoica, Oana Ţoiu şi Adrian Wiener.

„Vedem cu toţii în fiecare zi apeluri disperate ale oamenilor pe Facebook, ale familiilor şi prietenilor pacienţilor care au nevoie de sânge pentru a supravieţui şi realitatea este că în fiecare clipă în România mama cuiva, bunicului cuiva, prietena cuiva are nevoie de sânge pentru a supravieţui şi doar 2% dintre dintre donatorii de sânge din România donează sânge. Media europeană este undeva la 6% şi noi am avea nevoie de un 4% pentru a putea acoperi necesarul de de transfuzii din România. Ultimii opt ani i-am dedicat ameliorării crizei de sânge din România din societatea civilă, din Ministerul Sănătăţii şi din Parlament şi am constatat în acest timp că fiecare picătură de sânge contează", a afirmat deputatul USR Diana Stoica, la o conferinţă de presă la Parlament.

Ea a subliniat că o singură donare de sânge poate salva două vieţi.

„Acesta este este motivul pentru care astăzi am depus proiectul de lege prin care să permitem şi tinerilor de 17 ani să doneze sânge cu acordul scris al părinţilor şi cu întrunirea tuturor criteriilor medicale de eligibilitate, bineînţeles", a adăugat Stoica.

Deputatul USR Adrian Wiener a spus că tânăra generaţie trebuie lăsată să se implice civic, adăugând că tinerii pot fi promotori ai donării de sânge.

„Împreună am gândit această lege care este în acord cu directiva europeană. Eu sunt convins că există un munte de entuziasm şi empatie în această tânără generaţie şi cred că trebuie doar să-i lăsăm să se implice civic. În rândul lor pot fi promotori ai donării, pot trage după ei adulţii, pot seta noi standarde în societate. Sunt entuziaşti şi entuziasmul este contagios. Trebuie doar să să le deschidem porţile", a adăugat Wiener.

La rândul său, deputatul USR Oana Ţoiu a explicat că sunt cazuri în spitale în care se amână operaţii în funcţie de grupa de sânge, acest lucru ducând la creşterea riscurilor medicale şi costurile publice de spitalizare.

„În spitale acum este doar jumătate din cantitatea de sânge necesară şi soluţiile sunt două: creşterea numărului de donatori şi creşterea frecvenţei de donare. Sunt ţări, aşa cum este Canada, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie care deja au această vârstă de 17 ani la care poţi merge legal să donezi, dacă îndeplineşti criteriile medicale: 50 de kilograme, tensiunea bună, sigur, acordul medicului. Şi de aceea vrem ca şi legislaţia din România, conform practicilor acestor ţări şi conform directivelor europene, să fie coborâtă vârsta legală la care poţi să donezi sânge la 17 ani, cu acordul părinţilor şi al medicului care verifică starea de sănătate în aceste condiţii", a adăugat Ţoiu.

Potrivit deputatei USR, sunt studii care arată că în ultimii trei ani, de exemplu, 42% dintre tineri au avut cel puţin o acţiune de voluntariat şi 70% dintre ei cred că acţiunile lor poate să conducă la bine în comunitate.

„Sperăm (...) că ei devin un model de comportament în familie, că îşi trag părinţii sau grupul social la acţiunile de donare, pentru că le e frică mai puţin de nou, pentru că miza, aşa cum a ieşit şi prin consultările cu centrele de transfuzie sanguine şi cu organizaţiile de tineri medici, cu federaţia patronală a cabinetelor medicilor de familie, este ca donarea de sânge să devină o rutină, nu doar în cazuri de urgenţă sau acolo unde este o persoană apropiată ca rudă sau ca prieten", a mai spus Ţoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel