Start-up în turism. Jianu: Să creăm un fond de investiţii

Start-up-urile în turism au devenit o reocupare pentru Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Un fond de investiţii pentru start-up-urile din turism, diversificarea serviciilor şi oameni care aduc un input nou ar impulsiona activitatea actuală din acest sector, consideră preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

"Cred că ar trebui să creăm un fond de investiţii pentru start-up-uri în turism. Avem nevoie de noi servicii, de oameni care aduc un input nou. Nevoia de diversificare a turismului în acest moment este foarte mare. Şi în prezent nu se întâmplă prea multe lucruri. Serviciile sunt limitate, fie că mergi la mare sau la munte. Ne adresăm, în mare parte, unui segment oarecum depăşit, cu servicii care înseamnă cazare şi masă. Avem nevoie de o diversificare a serviciilor şi asta o spun constant pentru că trebuie să oferi turistului cât mai multe servicii pentru a-l ţine într-o destinaţie şi să îl faci să revină", a apreciat Florin Jianu, într-o conferinţă de specialitate susţinută în cadrul Târgului de Turism al României.

"Este un prim barometru în turism"

Acesta a prezentat rezultatele lucrării "Carta Alba a Turismului din România", primul barometru al turismului din România care radiografiază situaţia turismului din România prin identificarea principalelor caracteristici, riscuri, vulnerabilităţi şi anticipări ale domeniului.

"Este un prim barometru în turism, este o cercetare ştiinţifică. De aproape 30 de ani nu s-a realizat vreo cercetare ştiinţifică în acest domeniu. Politicile publice prezente şi viitoare ar trebui totuşi să se bazeze pe date statistice oficiale. Am constatat, în acest barometru, că vârsta medie a întreprinzătorului din turism este undeva la 46 de ani. Eu spun că ar fi nevoie de sânge tânăr, de oameni noi. Îmbucurător este că peste 90% dintre aceşti oameni au studii universitare de specialitate. Îmbucurător este şi faptul că turismul creşte, iar şapte din zece intervievaţi au declarat că au venituri superioare faţă de anii anteriori", a spus Florin Jianu.

"Avem o fluctuaţie mare de personal"

Acesta apreciază că un minus mare este accesul la fondurile europene, doar unul din zece, deşi turismul este inclus în Strategia de competitivitate a României.

"Avem o fluctuaţie mare de personal şi acesta este un mare semnal de alarmă pe care îl tragem. De altfel, atât hotelierii, cât şi agenţiile de turism reclamă nevoia de facilităţi pentru ceea ce înseamnă angajarea în turism. Cred că în turism este nevoie de măsuri noi, precum voucherele de vacanţă care au avut un impact bun chiar la nivelul întregii economii. Întreprinzătorii din turism au nevoie de sprijinul autorităţilor, acest sprijin fiind considerat mic spre mediu de repondenţii din Barometru", a punctat Jianu.

Întreprinzătorii şi-ar dori o infrastructură rutieră mai bună, construcţii de instrumente corecte care să le sprijine demersurile de promovare, de marketing, dar cel mai mult de predictibilitate şi stabilitate.

Carta Albă a Turismului din România a fost realizată la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 621 de respondenţi, reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi ai unităţilor de cazare din România şi a inclus companii din toate categoriile de mărime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel