EXCLUSIV  START Noua Casă 2022. Ce este promisiunea de garantare. Beneficii mari dacă îți cumperi acum un apartament

bloc
bloc

Veștile de pe piața imobiliară sunt foarte bune.

Programul Noua Casă 2022, care oferă românilor acces la locuinţe moderne, stimulându-se în acelaşi timp şi sectorul construcţiilor, a devenit operaţional vineri, cu un plafon de garantare pentru acest an aprobat de Guvernul României la valoarea de 1.5 miliarde de lei, informează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Despre acest subiect ne-a vorbit Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

„A crescut suprafaţa utilă şi oamenii s-au dus pe locuinţe noi. Acesta a fost şi interesul nostru, ca românii să se ducă spre locuinţe noi. Industria constructoare de locuințe are o dezvoltare și pe orizontală. Pe fostul program PRIMA CASĂ erau niște locuințe care erau deja construite, înainte de 1990, și practic nu aveai impact în economie. Când cumpărai un apartament, schimbai doar proprietarul. Cu programul PRIMA CASĂ ai o dezvoltare pe orizontală”, a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, într-un interviu acordat DC News şi DC Business.

S-a mai introdus un lucru: promisiunea de garantare. Avem convenții cu 14 bănci, obținem o promisiune de garantare și, în 18 luni, o persoană interesată poate să-și găsească o casă, adică poate să acceseze locuințe care încă nu sunt finalizate”, a mai zis Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, într-un interviu acordat DC News şi DC Business. În acest fel, sunt finanțate lucrările care se află în construcție. 

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a alocat deja plafoanele anuale ale garanţiilor celor 14 bănci participante în program BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.   

Plafoanele au fost alocate în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanţator în anul precedent

Programul Noua Casă rămâne cel mai avantajos produs de creditare ipotecară disponibil pe piaţa românească, prin avansul minim solicitat, dobânda redusă - IRCC plus maxim 2% şi acordarea garanţiei în nume şi cont stat în procent de până la 60% din valoarea imobilului, 3 din 4 credite ipotecare din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar fiind aprobate prin acest program.  

De la lansarea Programului, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 50 mld. lei. În anul 2021, au fost acordate în total 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 mld. lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9 mld. lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei. 

„Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro - pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 Euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Noua Casă 2022. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Dezvoltatorii imobiliari își dezvoltau proiectele în funcţie de programul Prima Casă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel