EXCLUSIV  Standard & Poor's, rating România. Coşea, despre Cîţu: Discurs neinspirat cu efecte extrem de grave

Standard & Poor's a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul "BBB-/ A-3" pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală. Mircea Coşea a spus ce efecte va avea acest anunţ.

"Are efect important, pentru că România intră din nou într-o umbră. Investitorii străini şi analizele internaţionale iarăşi ne privesc ca pe nişte oameni greu de perceput din punct de vedere al predictibilităţii. Există o nesiguranţă evidentă la nivelul ministrului de Finanţe care a prezentat nişte lucruri într-o formă în care nu trebuiau prezentate. Hai să zicem că a fost un discurs neinspirat dar cu efecte extrem de grave, întrucât în momentul în care ministrul Finanţelor declară că România are o contabilitate dublă, gândiţi-vă că toate entităţile de analiză şi investiţii se opresc, se gândesc şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă.

Deocamdată, ce se întâmplă din punctul de vedere al ratingului nu este încurajator, deşi trebuie să spunem că, pe fond, economia României nu e o economie care să ridice probleme. Vom avea şi la anul un ritm de creştere bun, probabil sub 4%, dar vom avea, avem resurse, există posibilitatea de a redemara off-shore-ul - cred că vom avea activităţi pozitive din punctul de vedere al resurselor de gaze - cred că există şi posibilitatea unei atenţii mai mari pe care să ne-o acorde partenerul nostru strategic, ca urmare a hotărârii noastre ferme de a continua cu 2% din PIB pentru apărare. Deci sunt şi elemente încurajatoare. Depinde de cum merge Guvernul. Dacă va continua să facă doi paşi înainte, doi înapoi, atunci sigur că nesiguranţa şi lipsa de predictibilitate sunt la ordinea zilei", ne-a declarat Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel