Sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina. Dan Motreanu, solicitare către Comisia Europeană

Dan Motreanu a transmis o solicitare către Comisia Europeană pentru sprijinirea producătorilor români de zahăr afectați de importurile de zahăr din Ucraina.

"Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegii europarlamentari Daniel Buda și Carmen Avram, măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina.

Printr-o scrisoare adresată Comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, solicităm, de asemenea, un plan concret de acțiune din partea Comisiei Europene în vederea gestionării importurilor de zahăr din Ucraina fără a perturba piața internă.

Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană. O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România.

Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană. Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare.

Oficialii ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu 25%. Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse, astfel încât ne putem aștepta la un influx masiv numai către piața românească. Până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către România și Polonia (mai mult de 80%).

România riscă să asiste în anul de producție 2023/24 la ultima campanie de producție de zahăr din sfeclă și la închiderea ultimelor fabrici de producție autohtonă, devenind astfel complet dependentă de importuri - o situație de nedorit, cu efecte sociale și economice catastrofale", a scris Dan Motreanu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel