Spitalul de Urgență Sibiu va înapoia un plămân artificial. ”E de generație veche”

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Aparatul cunoscut sub denumirea de „plămân artificial”, care a fost împrumutat de un spital privat din Sibiu, Spitalului Clinic Județean de Urgență, nu a fost folosit și va fi dat înapoi.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au transmis, pentru Mediafax, punctul de vedere al medicului șef al Secției Clinice ATI, dr. Mihai Sava, referitor la plămânul artificial, pe care medicii din ATI nu îl folosesc, deși îl au la dispoziție, împrumutat de la un spital privat.

Potrivit SCJU, aparatul ECMO nu a fost folosit pentru că era de generație veche și ATI Sibiu nu are personal calificat pentru oxigenarea extracorporală. În plus, consumabilele pentru acest aparat vin cu termen de livrare de trei luni.

„Aparatul este de generație foarte veche (anul 2013) iar achiziționarea de materiale consumabile pentru acesta se poate face doar cu termen de livrare de 3 luni. Secția Clinică ATI a SCJU Sibiu nu dispune de personal calificat pentru derularea procedurii de oxigenare extracorporală a pacienților cu insuficiență respiratorie sau cardiacă iar calificarea acestora în centre specializate necesită un timp foarte îndelungat (câteva luni). În actualul context epidemiologic, secția nu dispune de personal excedentar care să urmeze aceste cursuri iar Clinica Polisano nu poate detașa, pe perioada pandemiei, personal calificat pentru această procedură”, au transmis reprezentanții Spitalului.

Mortalitate de aproape 100%

În plus, medicul șef ATI Sibiu spune că „studiile de specialitate au indicat că oxigenarea extracorporală la pacienții cu insuficiență respiratorie gravă secundară infecției cu Covid-19 nu aduce beneficii, mortalitatea fiind de aproape 100%”.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu transmit că după discuțiile cu reprezentații clinicii private și pentru a nu perturba activitatea acesteia, s-a decis ca, până la specializarea personalului Secției ATI în această procedură și până la achiziționarea consumabilelor necesare, aparatul să fie înapoiat.

Doi pacienți COVID-19 în stare gravă au fost duși, de la Sibiu la clinici din Germania, pe banii lor, deoarece nu li s-a putut asigura tratament cu aparat ECMO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel