Șova: Singura soluție pentru liberali. Iohannis, în locul lui Oprea?

Dan-Sova-nn
Dan-Sova-nn

Ministrul Dan Șova a precizat că liberalii au o singură soluție în ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis și funcția de vicepremier. Ministrul Marilor Proiecte a subliniat că atribuțiile pe care le-ar avea primarul Sibiului sunt deja deținute de Gabriel Oprea.

"Prin structura Guvernului înţelegem două lucruri: fie structura funcţională, fie structura din minister. În structura funcţională avem acum trei vicepremieri. Avem unul pe economie şi fiscalitate, care deține şi portofoliul finanţelor, cum a fost domnul Chiţoiu până acum, avem un vicepremier pe administraţie publică care deţine şi ministerul dezvoltării în actuala structură şi avem un vicepremier pe securitate naţională, fără portofoliu, care este domnul Gabriel Oprea", a scris Dan Șova, pe Facebook.

Problemă de legalitate

El a continuat: "Dacă îl propune cineva pe domnul Klaus Iohannis ca ministru de interne, aceasta este o chestiune foarte bună, nu ridică niciun fel de probleme. Propunerea domniei sale ca ministru de interne este absolut benefică. Problema din punct de vedere legal vine în momentul în care se doreşte numirea domniei sale şi ca vicepremier. Sau dacă îşi păstrează domnia sa ideea de a rămâne, pe o perioadă mai lungă de 15 zile, primar suspendat al Sibiului".

Iohannis, în locul lui Oprea?

Ministrul a mai explicat: "Eu am subliniat că nu poţi numi vicepremier ministru de interne, pentru bunul şi simplul motiv că ar apărea două lucruri; în primul rând, ar trebui să fie pe un domeniu care aparţine deja domnului Gabriel Oprea, iar în luminea ultimelor ordonanţe care au reorganizat comandamentele de urgenţă am avea un vicepremier subordonat altui vicepremier, care este Gabriel Oprea. Nu poate în acelaşi timp ministrul de interne să fie vicepremier pe economie şi fiscalitate şi atunci singura soluţie pe care ar avea-o colegii mei liberali ar fi să propună desfiinţarea postului de vicepremier de la economie şi fiscalitate şi să mai înfiinţeze încă un post de vicepremier pentru ministrul de interne. Nu înţeleg însă exact cu ce atribuţii, pentru că atribuţiile sunt deţinute de vicepremierul Gabriel Oprea. Asta ar însemna schimbarea structurii Guvernului prin desfiinţarea funcţiei de vicepremier de la economie şi fiscalitate şi înfiinţarea altei funcţii de vicepremier care până în acest moment nu a existat".

Cumularea funcțiilor, neconstituțională

În ceea ce privește cumularea funcțiile, Dan Șova precizează: "În legătură cu eventuala cumulare, eu am ridicat problema pornind de la Constituție. Toată lumea a plecat de la incompatibilităţile primarului. Or eu am pornit de mai de sus, de la incompatibilităţile membrului Guvernului. Art. 105 alin. 1 spune că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, în afară de cea de deputat şi senator. Eu îmi permit să amintesc că am avut o situaţie similară, în 2009, la Interne, cu actualul vicepremier Liviu Dragnea. Acesta a fost învestit în funcţia de ministru de interne din poziția de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi, după 14 zile, a renunţat la funcţia de ministru de interne şi a rămas în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel