Şova îi răspunde lui Băsescu: Legea asistenţei poate trece tacit, cea privind ÎCCJ e nedemocratică

dan_sova
dan_sova

Senatorul PSD Dan Şova răspunde solicitării preşedintelui Traian Băsescu privind adoptarea urgentă a Legii asistenţei şi a proiectului privind promovarea la ÎCCJ, afirmând că primul act poate fi adoptat tacit, Senatul fiind prima Cameră, iar al doilea este deja respins, fiind "complet nedemocratic".

"Apreciem grija președintelui Traian Băsescu pentru adoptarea Legii asistenței sociale și a legii privind modificarea modalității de numire a judecătorilor la Înalta Curte de Casație Justiție. Din punct de vedere al procedurii parlamentare, îi aducem la cunoștință președintelui Traian Băsescu că Legea privind modalitatea de numire a judecătorilor la ÎCCJ a fost deja respinsă de Senatul României în urmă cu zece zile, încercările grupului parlamentar PDL de reluare a votului fiind complet nelegale și neconstituționale. Amintim, totodată, că Legea asistenței sociale se află pe rolul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, iar dacă Senatul nu va reuși să dezbată deloc această lege, pe data de 3 noiembrie ea va fi adoptată tacit și va trece la Camera Deputaților", se arată într-un comunicat al senatorului Dan Şova.

În ceea ce priveşte proiectul privind ÎCCJ, social-democratul afirmă că adoptarea lui ar fi reprezentat "o încălcare grosolană a separației puterilor în stat și a atribuțiilor constituționale ale CSM". "Prin adoptarea reglementării la care Traian Băsescu ține atât de mult, magistrații ÎCCJ ar fi ajuns să fie numiți sub directa influență a președintelui României", consideră Şova, apreciind că proiectul este "complet nedemocratic" şi acesta a fost motivul pentru care Senatul l-a respins.

"Considerăm că Legea asistenței sociale aflată în dezbaterea Senatului și promovată de ministrul de tristă amintire Sebastian Lăzăroiu, ar trebui să poarte denumirea de Legea privind desființarea asistenței sociale în România. (...) Probabil, organismele internaționale au solicitat unificarea legislației și, eventual, clarificarea unor norme, dar în nici un caz reprezentanții acestor instituții, care provin din țări unde asistența socială reprezintă un ajutor real și consistent acordat celor în nevoie nu ar putea solicita unui stat al UE punerea la zid a propriei populații", mai spune Şova.

"În acest context, îl invităm pe președintele Traian Băsescu să observe cu atenție susținerile parlamentarilor opoziției și, în calitate de președinte al tuturor românilor, să se adreseze Executivului și să ceară acestuia efectuarea corecțiilor necesare pentru intrarea în normalitate", conchide social-democratul.

Citește și:

Traian Băsescu: Legea asistenţei şi a proiectului privind ÎCCJ trebuie adoptate “cât mai urgent posibil” de Parlament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel