Soros vrea să cumpere Vice

Soros vrea să cumpere Vice / Foto: Facebook VICE
Soros vrea să cumpere Vice / Foto: Facebook VICE

Creditori precum Soros şi Fortress vor să cumpere compania Vice.

Vice Media, brandul media destinat tinerilor, cofondat de Shane Smith în urmă cu aproape 30 de ani, a depus o cerere de faliment în New York, enumerând active și pasive cuprinse între 500 de milioane și 1 miliard de dolari, scrie Insider.

Într-o declarație de presă emisă în cursul nopții, Vice Media Group a precizat că în cadrul companiei se desfășoară, ca de obicei, activitatea curentă și că se așteaptă să iasă din licitația de faliment în baza capitolului 11 în doar două-trei luni.

Firma fondată de George Soros vrea să cumpere Vice, alături de alți doi creditori

Conform termenilor unui nou acord, creditorii, Fortress Investment Group, Soros Fund Management (firmă fondată în 1970 de George Soros) și Monroe Capital au convenit să facă o ofertă de credit de 225 de milioane de dolari pentru activele companiei plus pasivele acesteia. Între timp, creditorii au convenit asupra unei infuzii de numerar de 20 de milioane de dolari pentru a menține afacerea în funcțiune, a declarat luni compania. Cu toate acestea, în acest timp compania poate primi și alte oferte.

Canalul de cablu Vice TV, deținut în comun de această companie împreună cu A&E și operațiunile internaționale ale Vice Media, nu fac parte, în mare parte, din dosar, potrivit unei declarații a companiei.

Când au început problemele pentru Vice

Falimentul marchează încă o nouă etapă pentru o companie care a fost afectată de un management slab și de proprietari războinici, de acuzații de hărțuire sexuală, de datorii, de planuri ambițioase, dar eșuate, de a se lista la bursă și de mai mult de un an de căutări pentru un nou proprietar.

În timp ce conținutul Vice a fost adesea de impact și aclamat de critici, compania obținând un Premiu Pulitzer pentru jurnalism audio în 2020, Vice s-a luptat să obțină profitabilitate, în timp ce urmărea o creștere rapidă.

Compania media globală cu sediul în Brooklyn a făcut mici disponibilizări de luni de zile, iar în aprilie a renunțat la aproximativ 100 de angajați - dintr-un total de aproximativ 1.500, potrivit Wall Street Journal - în timp ce a oprit producția "Vice News Tonight", emisiunea sa de știri emblematică de pe canalul de cablu Vice TV.

CEO-ul Nancy Dubuc, numită în 2018, a plecat în februarie și a fost succedată de doi directori numiți co-CEO: Hozefa Lokhandwala și Bruce Dixon.

Vice a desfășurat mai multe procese de vânzare cu o serie de bănci diferite, dar nu a primit niciodată o ofertă acceptabilă proprietarilor săi. Procesul său de faliment este de așteptat să dureze 45 de zile sau mai puțin, a spus o persoană familiară cu planurile companiei.

Cei mai mari perdanți ai falimentului

Dosarul de faliment arată cât de multe companii și investitori și-au pus speranțele în planurile lui Smith cu privire la potențialul de creștere al proiectului TV și online. Printre cei mai mari perdanți ai falimentului se numără gigantul de capital privat TPG, care a investit 450 de milioane de dolari în 2017.

TPG are, de asemenea, mize în agenția de talente CAA, Spotify și media Puck. James Murdoch a fost, de asemenea, un investitor al Vice prin intermediul companiei sale Lupa Systems, luând mai întâi o participație în 2019 și mai târziu participând la mai multe runde de finanțare, inclusiv una pentru 135 de milioane de dolari în 2021.

Disney, care a investit 400 de milioane de dolari în companie în 2015 și a deținut participații suplimentare prin A&E, o societate în comun între Disney și Hearst, și activele Fox pe care le-a achiziționat în 2019 – a luat anterior două deprecieri ale investițiilor sale în Vice, în valoare totală de mai mult de 500 de milioane de dolari.

Cine a avut de câștigat

O persoană care pare să fi câștigat foarte mult în primele trei decenii ale Vice este cofondatorul Smith, care a câștigat 100 de milioane de dolari din afacere, potrivit Semafor. Contractul său de divorț din 2022 spunea că câștiga un salariu de 1,6 milioane de dolari în calitate de președinte executiv al companiei; acel dosar în instanță nu includea valoarea acțiunilor sale Vice, deoarece nu era clar cum să evalueze compania, având în vedere dimensiunea datoriilor sale și procesele de vânzare în curs.

Insider a raportat anterior despre numeroși furnizori care au mers în justiție pentru a recupera taxele neplătite de la Vice, inclusiv consultanții de management FTI Consulting și furnizorul de tehnologie Wipro, care a declarat că i se datorează 10 milioane de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel