Sondajul PMP, costuri fabuloase, afirmă Sulfina Barbu

Sondajul de opinie dat publicității săptămâna trecută de Partidul Mișcarea Populară (PMP), realizat de o firmă din SUA, care cotează partidul susținut de președintele Traian Băsescu peste PDL la alegerile europarlamentare și pe deputatul Elena Udrea peste Cătălin Predoiu în ochii electoratului, creează în continuare controverse. 

Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a susținut, marți seară, la România TV, că sondajul realizat de firma americană de consultanță politică Greenberg Quinlan Rosner Research pentru PMP nu este ieftin deloc și că salariul președintelui Traian Băsescu nu avea cum să acopere costurile cercetării.

Citește și Legătura cu Băsescu a firmei americane care a plasat PMP peste PDL

Întrebată dacă PMP va depăși PDL la europarlamentare, Sulfina Barbu a precizat că, potrivit sondajului comandat de partidul său și realizat în aceeași perioadă cu cel al PMP, respectiv 26 aprilie -2 mai, PDL este cotat cu 16%, în timp ce "partidul d-nei Udrea" ia 9%.

"Dar aș face o paralelă. În 2009, din curiozitate m-am uitat, și doamna Elena Băsescu a ieșit în sondaje cu 8-9%. Dacă vă uitați, la 5 case de sondare a opiniei publice, dumneaei apărea în sondaje la 8-9% și totuși a luat 4,2% în alegeri. Deci aici sunt multe variabile. Eu v-am prezentat o situație înainte de alegeri și rezultatul de la urne. Trebuie să iei în calcul participarea la voturi", a mai spus liderul PDL.

Sondajul comandat de PMP, sute de mii de euro

Ulterior, Sulfina Barbu a precizat: "Este o firmă prestigioasă din SUA (Greenberg Quinlan Rosner Research- n.r.). Dacă ar fi un alt client din România ar trebui să apară pe site-ul dumnealor, pentru că legea în domeniul consultanței în SUA este foarte strictă. Orice contract, până și o întâlnire trebuie să apară public. Este clar că singurul client este președintele", a explicat vicepreședintele democrat-liberalilor, în opinia căreia salariul președintelui țării nu acoperă costul cercetării. 

"Cu siguranță, salariul d-lui președinte nu acoperă cheltuielile pentru un asemenea sondaj. Cu siguranță, un astfel de sondaj, dacă înseamnă două volume, așa ne spunea dl președinte, este de fapt o cercetare sociologică și din ce-am văzut eu este vorba de sute de mii de euro, la o astfel de firmă", a declarat Sulfina Barbu, spre consternarea actorului Mircea Diaconu, care a afirmat: "E ridicol, înțeleg că este o firmă serioasă. În 2009, din ce bani o fi plătit clientul". 

Traian Băsescu, unicul client din România care apare pe site-ul companiei americane

Pe site-ul firmei care a realizat cercetarea, singurul client din România al companiei este chiar președintele Traian Băsescu, însă în presă sondajul a apărut în presă ca fiind comandat de Partidul Mişcarea Populară (PMP). Administraţia prezidenţială susţine însă că nu a comandat şi plătit niciun sondaj, în timp ce deputatul Elena Udrea a afirmat că nu este comandat de președinte. "Este comandat printr-o firmă cu care PMP are un contract de consultanță. Este vorba de sondajele din 2009, din campania prezidențială, dacă vorbim de președinte". 

Legat de același subiect, europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan, a declarat pentru stiripesurse.ro: "Dacă acolo apare numele lui Traian Băsescu ar putea fi un sondaj efectuat la comanda Administrației Prezidențiale. Președintele are dreptul ca din când în când să comande astfel de sondaje pentru a cunoaște starea de spirit a populației pe anumite teme, a mai făcut acest lucru".

Sondajul Greenberg Quinlan Rosner Research a fost realizat, potrivit Partidului Mişcarea Populară, la comanda sa, în perioada 26-30 aprilie de către firma americana de consultanţă politică "Greenberg Quinlan Rosner Research", şi apărut joia trecută în presă, plasând formaţiunea susţinută de preşedintele Traian Băsescu pe locul al treilea, după PSD şi PNL, cu 11%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel