SONDAJ. Procentele momentului. Românii, decizie

Sondaj de opinie
Sondaj de opinie

Ultimul sondaj realizat arată ce vor românii în context european. 

În urma unui sondaj realizat de CURS la comandă Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), românii au declarat în proporție de 41% că sunt pro UE iar 25% anti UE.

În ceea ce privește politica externă: 53% dintre români consideră că Uniunea Europeană trebuie să fie principalul partener de politică externă, 25% consideră că Statele Unite ale Americii trebuie să fie principalul partener de politică externă, iar alți 7%, respectiv 4%, consideră că Rusia, respectiv China, trebuie să fie principalul partener de politică externă.

Ce spun... 

Alexandru Cumpănașu: În ciuda încrederii mari a românilor în UE, respectiv 41% dintre români, încredere care urmează un trend constant al ultimilor 20 de ani, s-a observat însă o creștere semnificativă a numărului de eurosceptici declarați (25%), un procent îngrijorător și care se află în creștere. CNMR consideră că aceste rezultate trebuie să reprezinte un mare semnal de alarmă atât pentru liderii politici guvernamentali, pentru mediul academic și cultural, dar și pentru întreaga societate civilă". 

Maria Grapini: "Uniunea Europeană este un proiect care trebuie să rămână, metodele de guvernare trebuie însă resetate! Trebuie să existe unitate în diversitate cu păstrarea independenței și suveranității statelor membre". 

Ilan Laufer: "Sunt de părere că cifrele sondajului reflectă realitatea din România. Faptul că 41% dintre români sunt pro UE și 53% consideră că UE este partenerul extern al țării noastre, se datorează, în principal avantajelor economice pe care România și cetățenii săi le-au dobândit după aderarea la UE în anul 2007: dreptul la liberă circulație și muncă în UE și accesul la piața unică europeană. Acestea au contribuit major atât la creșterea PIB, inclusiv prin intrarea multinaționalelor pe piața românească, cât și la creșterea venitului și nivelului de trai al românilor. Este îngrijorător procentul de eurosceptici, de 25%, care este, însă explicabil și consider că acest trend va continua să crească în următoarea perioadă. Principalele motive sunt legate de modul discriminator în care România este tratată în cadrul UE, ajungând să fie tema unor politici populiste din punctul de vedere al migrației, al dreptului nostru de a face parte din spațiul Schengen, cu toate că îndeplinim toate condițiile în acest sens, respectiv Europa cu mai multe viteze. Asemenea idei antieuropene nu fac altceva decât să ne îndepărteze de la valorile principale pentru care Uniunea Europeană a fost creată. Procentul de 25% dintre românii care consideră că SUA ar trebui să fie principalul partener de politică externă, cred că reprezintă un trend ascendent, datorat în principal incapacității UE de a-și exercita rolul pentru care a fost concepută și construită, așa cum am menționat anterior, iar unele țări membre UE au frânat și frânează în continuare integrarea totală a României în Uniunea Europeană, ceea ce este resimțit profund în România. Cred că românii înțeleg pe deplin aceste aspecte și reacționează în consecință, iar creșterea uriașă a SUA în ponderea parteneriatului extern, este dată în principal de incapacitatea UE de a asigura securitatea teritorială în cazul unui conflict armat. Românii văd în SUA principalul partener geostrategic și principalul garant al NATO și al securității teritoriale, iar în aceste vremuri în care amenințarea pentru România crește de la un nivel scăzut la unul destul de serios, românii consideră SUA principalul aliat în cazul unei agresiuni externe. Acesta este un alt punct în minus pentru politică, mai degrabă de dezbinare, adoptată în ultimii ani de către liderii europeni”. 

Mihail Ivașcu: ”După publicarea ultimului Eurobarometru și efectuarea sondajului CNMR, observăm o creștere îngrijorătoare a euroscepticismului în România. Pe de altă parte, creșterea curentului populist în alte state membre ridică îngrijorări majore privind rezultatele viitoarelor alegeri europarlamentare și componența Parlamentului European. CNMR susține cu fermitate continuarea drumului României pe linia europeană și fortificarea parteneriatului strategic cu SUA. Viziunile populiste și antieuropene reprezintă un pericol real pentru viitorul Uniunii Europene și al cetățenilor săi și de aceea trebuie combătute rapid și eficient printr-un efort comun atât la nivel politic cât și la nivelul societății civile organizate”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel