SONDAJ printre oamenii de afaceri. COD ROȘU în economie

Ultima analiză KeysFin arată că economia României va continua să crească în 2017, dar mai puțin decât în 2016, pe fondul temperării consumului intern și al riscurilor externe. Asta arată ultimul sondaj de opinie realizat în rândul oamenilor de afaceri din toate sectoarele de activitate. 

În 2016, principalul motor al creșterii economice a fost consumul. În ciuda unor măsuri precum reducerea TVA, eliminarea de taxe și impozite, creșterea salariului minim, oamenii de afaceri sunt circumspecți cu privire la continuarea ritmului accelerat de creștere economică. 

53% dintre manageri estimează o creștere a PIB-ului între 4% și 4,1%. 

28% dintre ei văd o evoluție între 4,2% și 5%.

13% cred că PIB-ul va crește cu cel puțin 4%. 

6% au evitat să răspundă. 

Provocările anului 2017

În ceea ce privește provocările anului 2017, 62% din manageri estimează o temperare a creșterii consumului, 43% vorbesc despre incertitudinile cu privire la evoluția economică mondială, 37% se referă la posibile măsuri fiscale, 24% vorbesc despre o potențială creștere a inflației. 

Oamenii de afaceri atrag atenția că îm 2016, TVA a scăzut de la 24% la 20%, la alimente a fost coborât la 9%, ceea ce s-a regăsit în consum, care a accelerat puternic. Scăderea cu doar 1% a TVA, creșterea salariului minim și unele reduceri de taxe nu ar influența atât de mult consumul. 

”Creşterea salariului minim de la 1 februarie va pune presiune pe companii şi nu este exclus ca debuşeul să fie regăsit într-o creştere generală a preţurilor. Presiunile inflaţioniste vor fi accentuate şi de posibila creştere a importurilor, pe fondul ofertei limitate de pe plan intern”, spun cei de la KeysFin. 

În ceea ce privește evoluția leului, 76% dintre manageri cred că moneda națională va rămâne predictibilă. Euro va fi cotat la 4,45-4,55 lei, cu mici fluctuații în primăvară și toamnă. În schimb, 22% dintre ei cred că euro va ajunge și chiar depăși 4,6 lei. Cei mai mulți au încredere în BNR că va reuși să țină moneda în frâu. 

Oamenii de afaceri cer un Cod Fiscal care să nu se modifice săptămânal, reducerea birocrației și investiții durabile, mai ales în infrastructură. 

Schimbare majoră: amenințarea externă

În barometrul din iulie 2016, investitorii remarcau provocările interne. În schimb, în sondajul recent, ei subliniază că au venit în prim-plan riscurile externe. Brexit-ul şi planurile noii administraţii Trump sunt cele mai des invocate de investitori. Ei remarcă şi peisajul politic european, în care tonurile extremiste prind tot mai mult contur.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 1-30 decembrie 2016, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel