Sondaj: Peste 87% dintre români vor unirea cu Moldova

[] []

20 aug 2012 / 17:01
Salveaza PDF Comentarii
unire
unire

Centrul Român pentru Studii şi Strategii a realizat  un sondaj de opinie  în perioada 7 - 23 iunie despre opiniile românilor referitoare la unirea cu Republica Moldova. Potrivit sondajului, 87,25 % dintre români îşi doresc unirea cu Republica Moldova. 

87,25 % dintre românii din dreapta Prutului îşi doresc unirea cu Republica Moldova. Acesta este unul dintre rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie efectuat în România, în luna iunie, de către Centrul Român pentru Studii şi Strategii.

O serie de date cu privire la percepţia românilor asupra identităţii lingvistice, istorice, politice şi culturale a locuitorilor din Republica Moldova au fost făcute publice astăzi la Chişinău. În timp ce numai 55,2% dintre respondenţi consideră că politicienii din România ar trebui să trateze unirea ca prioritate, un procent mult mai ridicat dintre cei chestionaţi sunt de părere că locuitorii din dreapta Prutului sunt în primul rând români (67,8%), că limba vorbită de ei este româna (71,9 %) şi că „Basarabia este pământ românesc”(84,9%).

Datele preliminare au fost prezentate în cadrul conferinţei-dezbatere cu tema “REUNIREA CELOR DOUĂ STATE GERMANE - model de integrare euro-atlantică pentru R. Moldova, prin REUNIREA CELOR DOUĂ STATE ROMÂNEŞTI”. Cu această ocazie, directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române Radu Baltasiu a declarat: ,,Această cercetare este prima aşezată într-o paradigmă românească, în sensul că e realizată din perspectiva unui interes românesc şi orânduieşte demersul ştiinţific sub această stea. Din acest punct de vedere, este una dintre primele cercetări care indică limpede că teritoriul dintre Prut şi Nistru, respectiv Republica Moldova sau Basarabia, este încă bine aşezat în mentalul colectiv din România. Asta a fost o surpriză plăcută pentru noi, ne aşteptam ca după douăzeci de ani de curriculă şi mass-media într-o formulă deznaţionalizantă, neadaptată în raport cu complexul Europa, să găsim mai puţin prezentă această resursă mentală. Iată că ea este prezentă şi asta ne bucură”.

Evenimentul a fost organizat în ajunul vizitei cancelarului german Angela Merkel la Chişinău. Societatea din Republica Moldova aşteaptă cu interes rezultatele acestei deplasări a oficialului german, în contextul în care în ultimele luni s-a vehiculat ideea reglementării conflictului transnistrean prin aplicarea unui plan de federalizare a republicii. Sondajul de opinie a fost realizat în România, în perioada 7-23 iunie, pe un eşantion reprezentativ naţional de 1486 de persoane, cu o eroare tolerată de +/- 2,5%, la un nivel de încredere de 95%. Rezultatele finale ale cercetării vor fi făcute publice în luna septembrie.

Din păcate, nu există sondaje recente privind intenția cetățenilor din Republica Moldova. Rusofonii sunt ferm împotriva unirii cu România, iar cetățenii de etnie română au păreri divizate, majoritatea optând pentru independență. Partidul care reprezintă curentul de stânga, având cel mai mare număr de alegători, este de asemenea rusofon, iar unioniștii nu au reușit să acopere și partea stângă a spectrului politic. În plus, moldovenii profită de politica lui Traian Băsescu, care acordă ușor cetățenia, pentru a obține pensii și pașaporte românești, deci nu au neapărat nevoie de unire ca să primească acces în Occident.loading...
VOTEAZA ARTICOLUL
   Pozitive: +3    Negative: 0

TOP STIRI CELE MAI...


loading...Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Vezi versiunea de mobil a siteului

nxt.d4a4.n3