Somoni tratați cu antibiotice, evadați din ferma celui mai mare producător mondial

Este alertă maximă la o fermă din Chile a concernului norvegian Marine Harvest, cel mai mare producător mondial de somon. Peste 690.000 de somoni tratați cu antibiotice, improprii consumului uman, au evadat din crescătorie, existând pericolul unei crize de mediu. 

Republica Chile a solicitat închiderea de urgență a fermei piscicole aparținând multinaționalei norvegiene Marine Harvest, cel mai mare producător mondial de somon de crescătorie. Peste 690.000 de somoni tratați cu antibiotice au scăpat din ferma acestui concern, situată în Los Lagos (sudul țării). Antibioticele administrate peștilor sunt exclusiv de uz veterinar, contraindicate consumului uman. 

Pe data de 5 iulie, litoralul regiunii unde se află ferma piscicolă Punta Redonda a fost măturat de o furtună puternică. Din această cauză au fost avariate cele 10 bazine în care erau închiși peștii tratați. 

Evadarea peștilor poate avea consecințe grave asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător. Antibioticul cu care au fost tratați somonii se numește Florfenicol, rezervat exclusiv utilizării veterinare. Peștii care conțin urme din acest antibiotic pot provoca reacții alergice grave mai ales în cazul persoanelor sensibile.

Acest accident poate afecta ecosistemul și speciile marine indigene. Somonii evadați pot transmite germeni patogeni și boli celorlalte specii. Potrivit autorităților chiliene, este vorba despre o specie invazivă și răpitoare de somon. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel