Soldaților ruși ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile Olimpice, susține un expert ONU

Soldaților ruși ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile Olimpice, susține un expert ONU
Soldaților ruși ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile Olimpice, susține un expert ONU

Un expert al Națiunilor Unite care consiliază Comitetul Internațional Olimpic a provocat indignare susținând că soldaților ruși care au luptat în Ucraina ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile de la Paris , din2024 – atâta timp cât nu au comis crime de război.

 

Alexandra Xanthaki, raportorul special al ONU pentru drepturile culturale, i-a înfuriat pe sportivii ucraineni la un apel găzduit de CIO, spunând că numai rușii implicați direct în crime împotriva umanității sau propagandă pentru război ar trebui interziși de la sportul internațional.

„Nu cred că are sens să excludem toți soldații ruși și toți militarii ruși”, a spus Xanthaki reprezentanților sportivilor din majoritatea celor 206 comitete olimpice naționale. „Este discriminatoriu pentru că au fost o mulțime de alți sportivi [din alte țări]... în operațiuni militare active și nu au fost niciodată excluși.

„Totuși, fiecare sportiv trebuie exclus dacă este găsit vinovat de atrocități, de încălcări grave ale drepturilor omului în timp de război, inclusiv crime împotriva umanității și genocid. Și, de asemenea, ei pot fi excluși dacă sunt găsiți vinovați de propagandă pentru război, dar pe bază individuală.”

Nu este clar cât de mult îi va urma CIO sfatul înaintea unei reuniuni a comitetului executiv de marți, care ar trebui să ofere ghiduri actualizate sporturilor despre modul în care sportivii ruși și belarusi se pot califica la Paris.

Cu toate acestea, sportivul ucrainean Vladislav Heraskevich, care a fost la apel, a spus că mulți au fost „șocați” de remarcile lui Xanthaki. „Comentariile ei au sunat destul de nebunesc”, a spus el pentru The Guardian. „Și din întrebările pe care le-a primit a fost clar că mulți alții au fost șocați că ea pledează pentru o modalitate prin care rușii să concureze în ciuda războiului lor ilegal.”

Heraskevich, care a ridicat un panou pe care scria „Fără război în Ucraina” la Jocurile Olimpice de iarnă de anul trecut, înainte de invadarea țării sale, a spus că cunoștințele lui Xanthaki despre sport păreau, de asemenea, limitate.

„La un moment dat, când a fost întrebată despre propagandă, ea a spus că rușii care se închină la Jocurile Olimpice vor fi dezamăgiți să-și vadă sportivii sub un steag neutru și vor începe să se întrebe pe ei înșiși”, a spus el. „Dar știm cu toții că în ultimele trei Olimpiade, asta s-a întâmplat.”

Guvernul ucrainean și oficialii din sport vor ca CIO să interzică toți rușii de la Jocurile din 2024 și susțin că majoritatea medaliaților olimpici recenți ai țării au fost afiliați armatei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel