EXCLUSIV  Soldați, în cutii de carton. DC News a avut dreptate

Sute de militari români, căzuți în luptele de la Stalingrad, au fost reînhumați pe 29 septembrie la Cimitirul Militar Român de la Rossoșka. După ce în presă au apărut imagini cu osemintele soldaților în cutii de carton, s-a produs un scandal, în mare parte politizat. DC News a scris despre superficialitatea care a pornit de la o imagine emoțională, fără a se merge în adâncimea subiectului.

DC News a discutat cu cei prezenţi la eveniment, s-a documentat, insistând ulterior că a fost lansată o companie greşită, prin care ne facem singuri rău, fiind singura instituţie media care a abordat subiectul dintr-un punct actual de vedere. Duminică, 8 octombrie, Ion Cristoiu, într-o postare pe blogul său, confirmă cele relatate de DC News. 

"Mă aşteptam ca momentul din 29 septembrie 2017 să fie reflectat pe larg, salutat și folosit ca argument pentru încurajarea statului român să meargă mai departe și să facă mai mult. Mă așteptam, de asemenea, ca presa noastră să polemizeze cu presa rusă în chestiunea „fasciștilor români". Spre stupoarea mea, o parte a presei noastre a declanșat o campanie de contestare a momentului din 29 septembrie 2017 pe motiv că osemintele militarilor noştri au fost îngropate în cutii de carton şi nu în sicrie de stejar. O campanie în care am descoperit ușor metoda copy-paste, toate articolele fiind reproducerea unui text violent, căruia nu i-am dibuit originea. Cine l-o fi livrat presei? De mult n-am mai citit o asemenea neghiobie într-o presă a cărei minimă condiție e verificarea informațiilor. O simplă documentare pe Internet ar fi arătat că practica internaţională e îngroparea în cutii de carton", a scris Cristoiu pe blog.

„Sunt curios câţi dintre cei care urlau că România e ultima ţară vor ţine cont de ceea ce spune Cristoiu şi vor prezenta şi cealaltă opinie. Se doreau sicrie din lemn masiv. Rămân cu opinia lor, dar întrebarea e: prezintă şi opinia lui Cristoiu?”, se întreabă jurnalistul Val Vâlcu.

În acest context, se formulează o întrebare şi în ceea ce îi priveşte pe aşa zişii interlopi de la ÎCCJ. „După ce s-a spus că erau interlopi, s-a aflat că de fapt erau români cu medalii. În presa din România se găseşte fake news, iar aceasta este esenţa fake news-ului”, spune Val Vâlcu, care punctează că în momentul în care se află întregul adevăr, acesta nu mai este prezentat.   

Revenind la subiectul articolului, ziaristul spune că a fost un prilej pentru a lovi în autorităţi, un moment pe care ministrul Fifor a încercat să-l tempereze. „Şi-a dat seama că nu se poate pune contra acestui curent de opinie, care era deja format de mass-media. Scopul lui a fost să calmeze lucrurile cât mai repede".  

Presa, pe cât de înverşunată este pe termen scurt, pe atât de repede abandonează subiectul pe termen lung, precizează jurnalistul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel