Societățile comerciale offshore. Între optimizare și evaziune fiscală, de Roxana Chirieac. Scopul cercetării

Roxana Chirieac
Roxana Chirieac

Roxana Maria Chirieac, asistent universitar colaborator la Universitatea Titu Maiorescu, a publicat ”Societățile comerciale offshore. Între optimizare și evaziune fiscală” la editura Hamangiu.

Economia globală se dezvoltă pe toate planurile și fără a ține cont de bariere, fie ele naționale, culturale sau politice. Modurile de finanțare a proiectelor născute din această expansiune, indiferent de amploarea lor, necesită planificare susținută și continuă, iar înțelegerea concentrării și fluxurilor de capital în context este esențială. În aceste circumstanțe, paradisurile fiscale și produsele lor financiare, cum sunt și societățile offshore, devin vehicule utilizate din ce în ce mai frecvent și într-o evoluție continuă, în raport cu vechiul stătut de excepție pe care îl aveau nu cu multă vreme în urmă.

Așa cum le plasează și subtitlul acestei cărți, societățile comerciale offshore se situează adesea pe tărâm alunecos, undeva între optimizare și evaziune fiscală; granița este însă mereu instabilă și greu de definit. De aceea, este vitală identificarea și delimitarea unor repere clare prin care să înțelegem mecanismele acestui tip de societăți. Pornind de la această perspectivă de ansamblu, Roxana Maria Chirieac și-a propus ca, pe parcursul celor șase capitole, să descopere și să analizeze cât mai bine aceste repere.

Care este scopul cercetării

Scopul cercetării este unul practic, axat pe observarea lacunelor de reglementare și pe aplicabilitatea tratatelor internaționale (de exemplu, tratatele de evitare a dublei impuneri), rolul societăților offshore în optimizarea fiscală și/sau în dezvoltarea infracțiunilor economice, precum și rolul general al acestor vehicule economice în dezvoltarea contemporană a economiei.

Pe lângă abordarea interdisciplinară a conceptului de societate offshore (din perspectivă dreptului comercial, a dreptului fiscal și a dreptului penal), un element de interes pentru cititori îl vor constitui și numeroasele referințe de drept comparat, autoarea analizând pe parcursul întregii expuneri atât legislația română, cât și pe cea franceză, elvețiana, americană sau britanică.

Roxana Maria Chirieac, vastă experiență

Roxana Maria Chirieac a publicat diverse articole susținute în cadrul unor conferințe: Considerations on the definitions of tax havens and offshore financial centres, International Conference Education and Creativity for a Knowledge Based Society; Optimizarea fiscala si abuzul de drept fiscal/Tax avoidance and abuse of fiscal rights, International Conference of Law, European Studies and International Relations; Tipuri de societati offshore/Types of offshore companies, Conferința internațională de drept, studii europene și relatii internaționale, ed. a IV-a; Noua Reglementare a PFA in Romania – analiza comparativa intre PFA si Micro-Antreprenoriat/The new regulation of the RST in Romania – comparative analysis between RST and Micro-Entrepreneur, Conferinta internationala de drept, studii europene și relații internaționale, ed. a VI-a; Comparison between fiducias and trusts, International Conference Education and Creativity for a Knowledge Based Society, 10th ed.; Crimes related to levies and taxes, International Conference Education and Creativity for a Knowledge Based Society, 11th ed.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel