Șocant: Chinul prin care trec muncitorii chinezi pentru iPhone-ul tău

apple-china
apple-china

Cu toții știm că produsele Apple sunt „made in China”. Dar acest lucru, din păcate, nu înseamnă decât abuzuri. Mulți dintre muncitori sunt studenți mai mici de 18 ani, care cheltuie parte din salariu pentru a putea continua studiile, sau femei însărcinate. Cu toții muncesc peste 66 de ore pe săptămână.

China Labour Watch a decis să scoată la lumină situația muncitorilor după luni întregi de investigații. Acum, putem să aflăm viața dură de zi cu zi a angajaților multinaționalei americane din China.

Cum arată o zi de muncă la Apple China:

6.30 - Angajații încep ziua de muncă. Se trezesc și așteaptă autobuzul.

8.10 - Începe munca în fabrică cu o ședință de 20 de minute, care se va repeta de încă două ori pe timpul zilei și care nu sunt incluse în orele de muncă, deci nu sunt plătite. Trebuie să strige în cor sloganul „Calitate, disciplină și unitate. Sunt cel mai bun! Muncesc din greu!”, după care aplaudă. Dacă nu respectă regulamentul „militar”, li se taie din salariu.

8.30 - Începe munca, timp de 12 ore. Între timp, au dreptul la o pauză totală de 90 de minute pentru a se odihni sau pentru a mânca. În restul timpului nu au voie nici să vorbească, nici să bea apă, nici să folosească telefonul mobil. Cine termină munca mai repede, poate să se apuce să citească manualul de proceduri.

9.30 - O zi normală: montarea carcasele din spatele iPadului. Cantitatea este de 600 pe zi, adică una la fiecare minut.

10.30 - Pentru a întreba șeful dacă poți să mergi la toaletă sau să faci o pauză ai nevoie de curaj. Dacă nu mor de durere, niciunul nu o face.

12.00 - Ora de masă. La cantină, prețurile sunt între 0,33 și 0,81 de dolari pentru micul dejun și între 0,81 și 1,63 pentru prânz. Mâncarea destul de proastă, reîncălzită. Miercuri este ziua norocoasă: au un fruct gratis.

13.00 - După o oră de odihnă, se întorc la muncă. Se aude: „Nu mai vorbi, taci!”, „Dacă nu a curățat vreunul zona de sub scaun, toată linia de montaj va lucra neplătită pentru un timp. Nu le cauzați probleme și altora!”.

17:00 - O mică pauză. Zona are un supermarket, o poștă, o bancă, un salon de înfrumusețare, bibliotecă cu acces la internet, sală de sport. Dar, desigur, la prețuri foarte mari.

19.00 - Nu sunt permise nici vizitele, nici discuțiile. Nu ai voie să spui care este salariul tău sau să inciți la grevă.

20.30 - O dată pe săptămână, toți angajații trebuie să semneze un act prin care se specifică existența unor 10-16 ore peste program, deși în realitate au muncit peste 20 în plus.

21.00 - După ultima ședință și după ce aplică măsurile de siguranță, se duc după mâncare la supermarket.

22.00 - Se întorc acasă. Nu au voie cu animale de companie, alcool, nu au voie pe balcon, să schimbe camera sau patul și nu au voie să primească vizite. Dacă vor să facă duș, dispun de 12 dușuri la  mai mult de 100 de persoane.

23.30 - Ora de culcare, alături de ceilalți 11 colegi de „celulă”. Pot să navigheze pe  internet de pe telefon până li se închid ochii. A doua zi, mai mult, dar nu mai bine...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel