Șoc pe scena politică europeană. Charles Michel se retrage din campania pentru alegerile europarlamentare

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, face un pas în spate după ceea ce acuză a fi ”atacuri personale”. 

Charles Michel ar fi trebuit să-și încheie în noiembrie 2024 mandatul de președinte al Consiliului European. El a anunțat că se va retrage mai devreme pentru candidatura la alegerile europarlamentare din 6 - 9 iunie, urmând ca, cel mai târziu, să renunță la șefia Consiliului în 16 iulie. Într-un mesaj postat în urmă cu puțin timp pe Facebook, Charles Michel și-a anunțat retragerea din campania pentru Parlamentul European. 

”Am a intrat în viața politică în urmă cu treizeci de ani. De atunci, am participat la aproape toate alegerile din Belgia, la diferite niveluri de putere: local, provincial și federal. În ultimii patru ani, am ocupat funcția de președinte al Consiliului European, în urma unei decizii a celor 28 de șefi de stat sau de guvern în 2019.

Deficitul democratic al Uniunii Europene este adesea crescut. Din punctul meu de vedere, democrația înseamnă legitimitate. Pentru un politician, alegerea prin vot universal este cheia acestei legitimități. În iunie, alegerile pentru Parlamentul European vor marca începutul sfârșitului politic al acestui ciclu instituțional și începerea tranziției la noul mandat european în a doua jumătate a anului.

Europa a ocupat întotdeauna un loc special în inima mea. Am servit proiectul nostru european cu pasiune și convingere timp de aproape zece ani, mai întâi ca prim-ministru belgian și apoi în rolul meu actual. Prin urmare, mi s-a părut firesc, ca orice lider care dorește să-și slujească în continuare țara, să mă pun în fața alegătorilor pentru a promova și a apăra proiectul european. Este, de asemenea, o oportunitate de a explica și a apăra deciziile la care am făcut parte și de a-mi expune viziunea asupra provocărilor ce vor urma: schimbările climatice și digitale, locurile de muncă și prosperitatea, pandemiile, războaiele din Ucraina și din Orientul Mijlociu și multe alte răsturnări geopolitice.

Europa nu a fost scutită de aceste provocări care ne afectează direct cetățenii. A candida, în special pentru un Preşedinte al Consiliului European, este un act de responsabilitate - şi un risc - care vizează consolidarea legitimităţii democratice a proiectului european, din cadrul Parlamentului European.

Anunțarea din timp a deciziei mele a asigurat transparența intențiilor mele și a oferit Consiliului European suficient timp pentru a pregăti o tranziție instituțională fără probleme, în interesul european, după alegerile europene. Succesorul meu va fi ales înainte de prima sesiune plenară a noului Parlament European. După o consultare și o reflecție atentă, am considerat că, ca în orice alegere națională sau locală, campania electorală este compatibilă cu exercitarea unui mandat politic care se apropie de final. Asta, bineînțeles, cu respectarea strictă a unei distincții clare între rolul meu actual și campania electorală. În plus, serviciile Consiliului UE au considerat independent că acest lucru este perfect în conformitate cu principiile legale și etice, așa cum a decis Comisia Europeană pentru membrii Colegiului.

Alegerea mea a dat naștere la o atenție intensă a presei și la speculații. Prevăzusem asta parțial, având în vedere caracterul fără precedent – unii ar spune îndrăzneț – al abordării mele. Acest lucru a dus, de asemenea, la reacții extreme - nu în cadrul Consiliului European, ci în afara acestuia - la perspectiva de a candida la alegerile europene, scurtându-mi mandatul și avansând mandatul succesorului meu cu câteva luni.

Nu vreau ca această decizie să ne distragă atenția de la misiunea noastră sau să submineze această instituție și proiectul nostru european și nici să fie folosită greșit în vreun fel pentru a diviza Consiliul European, care cred că trebuie să lucreze neobosit pentru unitatea europeană.

Salut toate criticile politice și argumentele legitime. Desigur, fiecare situație are mai multe puncte de vedere posibile. Dar atacurile personale au prioritate din ce în ce mai mult față de argumentele faptice. Cred că acest lucru denaturează discursul democratic obiectiv. La nivel personal, mă aduce să reflectez asupra sensului și impactului angajamentului meu electoral căruia i-am dedicat 30 de ani din viață, nu numai pentru mine, ci și pentru cei apropiați. 

Din toate aceste motive și pentru a menține focalizarea misiunii mele, nu voi fi candidat la alegerile europene. Îmi voi dedica toate eforturile responsabilităților mele actuale cu hotărâre fermă până când vor ajunge la capăt. Voi fi întotdeauna un susținător fervent al unei Europe democratice, puternice, unite și stăpână pe propriul destin.

La sfârșitul acestui mandat, voi reflecta asupra naturii și direcției viitoarelor mele angajamente” a anunțat Charles Michel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel