Slăbești, te îngrași, slăbești... efectul yo-yo, inima în mare pericol

Efectul yo-yo este o consecință frecventă a unei diete de slăbire: mai întâi apare scăderea în greutate, apoi kilogramele sunt puse la loc, uneori mai mult decât inițial și tot așa. Numai că aceste fluctuații ale greutății corporale sunt extrem de dăunătoare pentru organism, mai ales pentru inimă. 

O serie de studii au fost realizate pentru a analiza efectul yo-yo. Majoritatea ajung la o concluzie comună: efectul yo-yo este extrem de nefast pentru sănătate. 

O echipă de la Universitatea din New York a monitorizat dosarele medicale a 10.000 de pacienți cu boli coronariene, pe durata a 5 ani. Valorile greutății corporale au fost măsurate din trei în trei luni în primul an, apoi o dată pe an. Au fost înregistrate de asemenea problemele de sănătate apărute pe parcurs: evenimente cardiovasculare, fatale sau nu, cum ar fi infarctul miocardic, stop cardiac, accident vascular cerebral (AVC), precum și dezvoltarea unui diabet zaharat de tip 2. 

După cum explică dr. Boris Hansel, pentru New England Journal of Medicine, „persoanele care au prezentat cel mai frecvent efectul yo-yo au avut un risc dublu de a suferi un infarct miocardic sau un AVC, comparativ cu cei care au avut o greutate stabilă. În plus, fluctuațiile ponderale se asociază cu un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2”.

Cum poate fi evitat efectul yo-yo?

Pentru a evita efectul yo-yo este foarte important să optezi pentru schimbarea stilului de viață de lungă durată, nu pentru o cură de slăbire restrictivă. Adoptă obiceiuri bune de alimentație și nu renunța la ele. Menține un consum limitat de carbohidrați și grăsimi și nu uita să bei multă apă.

Respectă regula celor trei mese principale, plus două gustări. În general e bine ca gustările să fie compuse din fructe. Gustarile trebuie sa fie obligatoriu doar fructe.

Sunt obligatorii 30 de minute de mișcare pe zi, cel puțin 5 zile pe săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel