EXCLUSIV  Menegazzo, ENEL: Folosim energia ca și cum nu ar exista un sfârșit. Este GREȘIT! România investește în rețele de gaze, când e clar că nu au niciun viitor

UE trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc ca răspuns la atrocitățile din Bucea, potrivit ministrului apărării german / Sursă foto: Pexels (suludan diliyaer)
UE trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc ca răspuns la atrocitățile din Bucea, potrivit ministrului apărării german / Sursă foto: Pexels (suludan diliyaer)

În actualul context național și mondial, gazul nu mai este o resursă rentabilă, România bazându-se prea mult pe aceasta, susține Alessio Menegazzo, ENEL.

Alessio Menegazzo, reprezentant al companiei ENEL, a afirmat că în România gazul nu este valorificat la potențialul său maxim, iar investiția în extinderea rețelei de gaz nu este rentabilă. 

În privința compensării facturilor, proiect în discuție la Guvern, Menegazzo consideră că nu are o perspectivă ”de lungă durată. Nu este o măsură care ajută decât pentru un timp foarte scurt și nu ajută investițiile. În momentul acesta ar trebui investit în eficiență, în a-i explica consumatorului că s-a schimbat paradigma, modul în care noi am folosit energia ca și cum nu ar exista un sfârșit. E greșit! E ceva prețios. Trebuie folosit cu cap. Trebuie să existe un sistem de eficientizare care să fie și fizic, dar și filosofic. E nevoie de o discuție foarte complexă în ceea ce privește energia în România. Energia este la baza dezvoltării sociale și a viitorului, iar pentru asta trebuie încredere, o conversație, iar toți actorii din sistem să stea la masă împreună și să dezvolte împreună, fiecare cu competențele lui, fără să fie împărțiți în buni și răi, ceea ce din păcate în momentul ăsta s-a întâmplat și e profund greșit. 

În sistemul energetic trebuie lucrat împreună, la unison, pentru că obiectivul este acela de a crea o reziliență pentru țară, o mai mare siguranță și noi suntem ferm convinși că această siguranță și această reziliență va veni în principal în momentul în care se va înțelege că energiile regenerabile sunt baza pentru dezvoltare. Asta nu o spunem noi ca firmă, asta este ceea ce reiese din tehnologia de astăzi. Asta este o oportunitate. Trebuie investit mai puțin, dar mai răspândit peste tot în țară pentru a crea această reziliență. E absurd ca după situația pe care o trăim astăzi, România încă investește în extinderea rețelei de  gaze, când e foarte clar că gazele pentru consumatorul casnic nu au niciun viitor. Nu e vorba doar de gazul rusesc, ci de gazul în sine. Problema este că noi ar trebui să înțelegem că gazul este un bun care ar trebui valorificat la maxim dacă îl ai, iar valorificarea sa maximă nu constă în a-l arde și a-l transforma în căldură ori în energie electrică. Gazul creează valoare în alte domenii, când e folosit cu înțelepciune și din păcate vedem că astăzi nu este cazul”, a afirmat Alesso Menegazzo, director pentru sustenabilitate și afaceri instituționale al ENEL România, în cadrul dezbaterii pe energie organizată astăzi de DCMedia Group, ”Criza energetică - soluții la problemele momentului”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel