EXCLUSIV  Sindromul italian, prezent la tinerii din România. Mircea Coşea, avertisment. Viitor sumbru

Profesorul Mircea Coşea a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre "sindromul italian" şi impactul său în rata şomajului din România. Asta în contextul în care pandemia pare să fi afectat în principal tinerii cu vârsta de până în 35 de ani în găsirea unui loc de muncă stabil.

"Italienii au observat că o parte importantă a generaţiei tinere, între 25 şi 35 de ani, rămân lângă părinţi, acasă. Nu se mai mută, nu se mai căsătoresc. Motivele erau simple. Pe de o parte, nu erau mulţumiţi de locurile de muncă care li se ofereau, pentru că nu aveau o calificare destul de bună, iar în al doilea rând evitau impozitele şi taxele. Acest fenomen, sindromul italian, a fost categorisit ca fiind destul de negativ în perspectivă, pentru că o bună parte a populaţiei se limita la o anumită stare de viaţă medie, cu ce puteau lua de la părinţi. Dar, pensiile nu ajungeau pentru o viaţă decentă. 

Lucrurile acestea s-au extins şi la noi. E clar că avem o populaţie tânără care nu reuşeşte să îşi facă o viaţă şi un viitor din punct de vedere economic. Avem o populaţie care se descalifică, pentru că, se vede, avem mari probleme cu bacalaureatul şi mulţi nu mai continuă studiile. Cel mai grav, însă, este că am pierdut categoria de studii profesionale. S-a tot încercat reînfiinţarea ei, dar nu s-a reuşit mare lucru. Sunt câteva firme mari care au şcoli profesionale, dar în rest lucrurile merg foarte prost. Aşa că mulţi au plecat în străinătate, fără calificări şi fără speranţe de carieră. Acum s-au întors în ţară şi  nu prea mai au unde să plece. E o chestiune foarte greu de rezolvat.", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

Alarmă. Viitor sumbru pentru România

"În economie există o teamă a golurilor din educaţie. Asta înseamnă reducerea capacităţii de creaţie a unei generaţii. Înseamnă revenirea la o perioadă anterioare, care nu poate fi prevenită cu progresul tehnicii. Spre exemplu, tehnologia modernă de acum, conform Teoriei lui Gordon, nu duce la creşterea productivităţii. Mijloacele tehnice sunt doar instrumente prin care se facilitează activitatea, dar nu creează valoare în plus.

Această acoperire a necalificării cu o spoială a calificării prin informatică au dus la formarea acestui gol. În mod sigur, generaţiile de acum din şcoală vor fi generaţii cu o valoare productivă mai mică în viitor. Pentru că nu au nici calificare, nici disciplină profesională, nici motivare. Este o chestiune care îngrijorează, pentru că se creează o categorie de populaţie latentă, care nu face mare lucru, care nu are niciun orizont de ambiţie profesională şi care, aşa cum au zis şi italienii, stau acasă, nu se căsătoresc, nu au mijloace pentru a crea o familie. Va fi şi o scădere demografică şi apar, astfel, nişte crize care se transformă în alienarea forţei de muncă, adică forţă de muncă care trăieşte de la o zi la alta cu mijloace destul de puţine.” a mai spus economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel