Sindicatele: vor să îngroape un eșec. Este împotriva curentului european

Blocul Național Sindical critică vocea unor lideri ai coaliției de guvernare care ar dori "renunțarea la venitul minim garantat". Totul contravine discursurilor proeuropene afișate public, în condițiile în care la Bruxelles se anunță noi inițiative pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. 

"În zilele în care la București se anunța în spațiul public intențiile unor lideri ai coaliției de guvernare de a renunța la venitul minim garantat, la Bruxelles Comisia Europeană anunța lansarea unei serii de inițiative legislative și nelegislative legate de echilibrul dintre viața profesională și cea personală, dreptul la informare al lucrătorilor, dar și accesul la protecție socială și timpul de lucru.

Aceste inițiative au fost lansate în vederea stabilirii cadrului și indicării direcției pentru statele membre, în ceea ce privește implementarea Pilonului Social European," arată Blocul Național Sindical. 

Recomandarea Uniunii Europene

În 26.04.2017 Comisia Europeană a emis Recomandarea C(2017) 2600 privind Pilonul Social European, capitolul III din această recomandare fiind dedicat protecției și incluziunii sociale, mai concret articolul 14 se referă la venitul minim și precizează:

" Toți cei care nu dispun de resurse suficiente au dreptul la un venit minim adecvat care să le asigure o viață demnă în toate etapele acesteia, precum și acces efectiv la bunurile și serviciile de care au nevoie. Pentru cei apți de muncă, accesul la venitul minim trebuie combinat cu stimulente pentru (re) integrarea pe piața muncii."

Așa cum rezultă din evaluările realizate de Comisia Europeană toate statele membre ale Uniunii Europenă au în funcțiune o schemă de tip venit minim garantat, cu precizarea că în Grecia se afla în implementare o schemă pilot, iar în Italia schema de venit minim garantat este un atribut regional. De altfel, situația este aceeași pentru toate cele 35 de state europene evaluate, singura țară unde nu există o astfel de schemă fiind Turcia.

[citeste si]

Introducerea unei scheme de venit minim garantat este reglementată la nivelul statelor membre de Recomandarea Consiliului 92/441/EEC din 24 Iunie 1992 cu privire la criteriile comune pentru a asigura un nivel adecvat al resurselor și asistență social prin intermediul sistemelor de protecție socială.

În luna aprilie a.c. Comisia Europeană a lansat un proces de consultare a partenerilor sociali pe tema accesului la protecție socială, pentru a defini eventuale norme noi în acest domeniu,dorind astfel să elimine lacunele și să exploreze noi modalități de a asigura accesul tuturor persoanelor care lucrează, la protecție socială și la servicii de ocupare a forței de muncă pe baza contribuțiilor plătite.

BNS: Ruptură între discurs și măsuri 

"Din punctul nostru de vedere există o ruptură între declarațiile pro-europene ale factorilor politici din România și propunerile concrete de măsuri de politică publică pe care aceștia le avansează.

Astfel de măsuri generează efecte pe termen lung și cu impact profund asupra nivelului de trai al populației din România. Ca atare un astfel de pachet ar trebui precedat de o dezbatere publică organizată și transparentă, iar ținta pe care ar trebui să o avem în vedere ar fi aceea de apropiere a nivelului de trai al românilor de cel al celorlalți cetățeni ai Uniunii.

Politicile de combatere a sărăciei trebuie să depășească stadiul unor strategii ce nu ajung niciodată să fie implementate. Cetățenii României ce au nevoie de sprijin nu trebuie să mai fie doar niște numere de dosare, rezerva de muncă pe care România o mai are la dispoziție nu poate fi activată prin măsuri nepersonalizate.

Problemele existente în piața muncii, inclusiv deficitul de resurse umane, vin tocmai din iresponsabilitatea unor decizii luate în ultimii 25 de ani și nu pot fi cu siguranță rezolvate cu renunțarea la plasa de siguranță pentru cei mai săraci români, chiar așa extrem de fragilă cum este în acest moment.

Eliminarea venitului minim garantat este un demers anti-european. De aceea solicităm Guvernului și partidelor din coaliția de guvernare să dea dovadă de responsabilitate socială și astfel să stopeze orice fel de declarații publice în sensul renunțării la mecanismul venitului minim garantat.

În măsura în care se dorește ameliorarea situației acestor cetățeni suntem dispuși să sprijinim un astfel de demers, împreună cu un set de măsuri pentru stimularea ocupării acestora," afirmă oficialii Blocului Național Sindical. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel