Sindicaliştii de la ALRO, protest în faţa Guvernului

Mai multe sindicate ale lucrătorilor din industria metalurgică, dintre care unele ale angajaţilor SC ALRO SA, vor protesta, astăzi, în faţa Guvernului

Protestul va avea loc în semn de protest faţă de faptul că societatea comercială nu va beneficia de plafonarea preţurilor la energie, scrie Mediafax. La acţiune de protest participă membri din Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea.

"Este complet incorect"


"Principalul motiv este faptul că prin Ordonanţa de Urgenţă din data de 25.01.2022 (...) se exceptează de la plafonarea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru intervalul 01.02 - 31.03.2022 clienţii non-casnici care au primit ajutor de stat. Acest lucru este complet incorect, întrucât, practic, nu a fost ajutor de stat, ci 'returnarea sumelor de bani pe care Alro le-a achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisii de CO2, incluse în preţul energiei'", se menţionează în comunicatul remis de organizaţiile sindicale.

Prin urmare, sindicatele solicită Guvernului "să limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel puţin un an (legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani), precum şi interzicerea exportului de energie electrică şi distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici".  Aproximativ 1.300 de angajaţi ai producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), cel mai mare consumator de energie electrică din România, ar urma să intre în şomaj tehnic în urma începerii procesului de închidere a 60% din capacitatea de producţie, din cauza preţurilor ridicate la energie.

Pe 27 decembrie 2021, Alro Slatina a anunţat că activitatea de producţie a aluminiului se va diminua de la cinci hale de electroliză la două hale şi că se va concentra doar pe investiţiile care aduc câştiguri şi îmbunătăţiri ale activităţii, urmând ca celelalte investiţii să fie amânate. Potrivit unui comunicat din 21 decembrie, închiderea Alro ar periclita investiţii de 500 de milioane de euro planificate pentru următorii cinci ani, inclusiv pe cele pentru producţia de energie electrică, incluzând şi energie fotovoltaică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel