EXCLUSIV  Sesizarea lui Iohannis către CCR, considerată nulă din PNL. ”Nu dă sfaturi”

Curtea Constituţională a României
Curtea Constituţională a României

Curtea Constituțională a României este chemată să tranșeze constituționalitatea prevederilor din controversata ordonanță referitoare la modificarea codurilor penale, în urma plângerilor depuse de către preşedintele Klaus Iohannis, Avocatul Poporului şi Consiliul Superior al Magistraturii. Legat de acest subiect, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a declarat la DC News Live că, în opinia sa, OUG fiind retrasă, magistrații CCR nu au ce să mai dezbată.  

”Aici ne poate ajuta cineva care cunoaște mai bine procedurile CCR. Eu cred că una din opțiuni este aceea de a constata că nu mai e obiect, de vreme ce ordonanța a fost abrogată. CCR nu dă sfaturi și îndreptări generale sau opinii, ci analizează texte de lege sau anumite situații de conflict constituțional”, a declarat Cristian Bușoi, la DC News Live, întrebat ce se întâmplă dacă OUG 13/2017 este declarată constituțională de către CCR.

Înainte ca Executivul să decidă retragerea OUG pentru modificarea Codurilor penale înainte, președintele Curții Constituționale a României (CCR), Valer Dorneanu, a declarat că speră ca CCR să se pronunțe pe sesizările primite privind respectiva ordonanță înainte de 10 februarie. 

"Sperăm să ne pronunțăm înainte de 10 februarie", a spus Dorneanu, sâmbătă, întrebat cu privire la un calendar în privința sesizărilor primite de Curte în cazul OUG pentru modificarea Codurilor penale.

El a indicat că CCR așteaptă până marți punctele de vedere de la instituțiile invocate în sesizări.

Curtea Constituțională a înregistrat, joi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind constatarea unui conflict juridic între puterile statului, urmând ca până pe 7 februarie părțile implicate să transmită punctele de vedere. Termenul de discutare a sesizării se va stabili după transmiterea acestora.

CCR a stabilit aceleași termene ca și în cazul sesizării președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională dintre autoritatea executivă reprezentată de Guvernul României și autoritatea legiuitoare reprezentată de Parlament, precum și dintre autoritatea executivă și autoritatea judecătorească reprezentată de CSM.

Totodată, vineri, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codurilor penale.

Declarația integrală de la 29:45

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel