Serghei Karjakin, marele maestru rus la șah, exclus din competiții pentru șase luni din cauza unor comentarii pro-Rusia

Serghei Karjakin  Foto: Facebook
Serghei Karjakin Foto: Facebook

Marele maestru rus Serghei Karjakin a fost exclus din competiții timp de șase luni din cauza unor comentarii prin care și-a declarat sprijinul pentru invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat luni Federația Internațională de Șah (FIDE).

Karjakin, în vârstă de 32 de ani, care l-a provocat pe Magnus Carlsen pentru titlul mondial în 2016, a apărat acțiunile țării sale pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni, atrăgând critici intense din partea lumii șahului.

„Sergey Karjakin este găsit vinovat de încălcarea articolului 2.2.10 din Codul de etică al FIDE și este sancționat cu o interdicție la nivel mondial de șase luni de a participa ca jucător la orice competiție de șah cotată de FIDE, care intră în vigoare de la data acestei decizii, 21 martie 2022", a precizat organismul de conducere într-un comunicat.

„Declarațiile lui Sergey Karjakin cu privire la conflictul militar în curs de desfășurare din Ucraina au dus la un număr considerabil de reacții pe rețelele de socializare și în alte părți, în mare măsură negative față de opiniile exprimate."

Karjakin, care s-a născut în Crimeea și a reprezentat Ucraina până în 2009, a declarat: „O decizie așteptată, dar nu mai puțin rușinoasă din partea FIDE. Au fost călcate în picioare toate criteriile sportive, a fost călcat în picioare principiul de bază conform căruia sportul este în afara politicii."

Vezi și: Cine este Patriarhul rus Kirill, fostul agent KGB care deține iahtul de lux „Pallada” și trăiește ca un oligarh

Interdicția pune sub semnul întrebării participarea lui Karjakin la Turneul Candidaților, care începe pe 16 iunie. El poate face apel împotriva deciziei în termen de 21 de zile.

„Am trecut prin cea mai grea selecție, în Cupa Mondială, pentru Turneul Candidaților. Câștigarea acestui turneu m-ar fi pus în situația de a participa la un meci pentru campionatul mondial. Din păcate, FIDE s-a făcut de râs, nu eu", a adăugat Karjakin pe Telegram.

„Și cel mai important, în primul rând sunt un patriot al țării mele și abia în al doilea rând sunt un sportiv. Dacă mă gândesc în urmă, la situația în care l-am susținut pe președintele Rusiei, poporul și armata, cred că acum aș fi făcut același lucru! Nu regret nimic".

Un alt mare maestru rus, Serghei Shipov, nu a fost sancționat pentru comentariile sale pro-Rusia, deoarece FIDE a decis că acestea au avut „un caracter ușor diferit și mai puțin provocator decât cele făcute de Karjakin".

Anterior, FIDE a privat Moscova de găzduirea Olimpiadei de șah și a Congresului FIDE de la sfârșitul acestui an, și a interzis jucătorilor ruși și belaruși să participe la turnee sub steagurile lor, precizează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel