Serghei Bubka, acuzaţii de corupţie. Concluzia comisiei de anchetă

Unitatea pentru Integritatea Atletismului (AIU) a dat verdictul final în acheta asupra lui Serghei Bubka, privind acuzaţiile de corupţie legate de atribuirea JO 2016.

Serghei Bubka, vicepreşedinte al IAAF, a fost exonerat miercuri de Unitatea pentru Integritatea Atletismului (AIU), care a anchetat acuzaţiile legate de plăţile suspecte care îl vizau în cadrul scandalului de corupţie privind atribuirea Jocurilor Olimpice de vară din 2016 de la Rio.

AIU, organism independent însărcinat cu problemele de integritate şi de dopaj în atletism, 'a decis să nu ia nicio măsură împotriva lui Serghei Bubka', se arată într-un comunicat, explicându-se că, 'pe baza elementelor disponibile pentru moment, nu există la prima vedere niciun caz de încălcarea normelor IAAF'. AIU precizează că a efectuat 'investigaţii extinse timp de aproape un an', menţionând totodată că 'sunt în curs de desfăşurare anchete penale', iar cazul ar putea fi redeschis 'dacă vor apărea noi probe'.

Media: plăţi suspecte

În noiembrie 2017, cotidianul Le Monde a dezvăluit că Bubka a efectuat plăţi suspecte către unul dintre principalii protagonişti ai scandalului de corupţie în jurul atribuirii Jocurilor de la Rio, Valentin Balahnicev, fostul preşedinte al Federaţiei ruse de atletism şi fost trezorier al IAAF. Acesta a fost suspendat între timp pe viaţă de către IAAF, la fel ca şi Papa Massata Diack, un alt personaj central al acestui scandal.

Rio a obţinut organizarea JO 2016 în urma unui vot al membrilor Comitetului Internaţional Olimpic, pe 2 octombrie 2009 la Copenhaga, în detrimentul oraşelor Chicago, Madrid şi Tokyo. Însă, mai multe instituţii media, precum şi operaţiunea anticorupţie 'Unfair play' (joc necinstit), derulată în septembrie 2017 în Brazilia, au dezvăluit existenţa unor plăţi oculte către înalte personalităţi implicate în alegerea oraşului brazilian.

Anchetă și în Hexagon

Justiţia franceză, care anchetează acest caz, suspectează de asemenea numeroşi protagonişti ai afacerii, între care Papa Massata Diack. Autorităţile din Hexagon au decis punerea sub acuzare, pentru corupţie pasivă, a fostului star namibian al sprintului Frankie Fredericks, suspendat deja din postul său în cadrul Consiliului IAAF, în august 2017, de către AIU.

Namibianul este bănuit de implicarea în plăţi suspecte, în timp ce era responsabil din partea CIO cu buna desfăşurare a votului pentru atribuirea Jocurilor din 2016.

Vezi și: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel