Serbia ori acordă drepturi românilor-vlahilor din Timoc, ori rămâne în afara UE. Trebuie să aleagă, afirmă senatorul Viorel Badea

viorel
viorel

Senatorul PDL Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru relaţiile cu Românii de Pretutindeni din Senatul României, a avut joi, 19 mai, o întâlnire cu delegaţia românilor din Timoc compusă din dr. Pedrag Balasevic, preşedinte al Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Drăgan Demic, vicepreşedinte al aceluiaşi partid, Zavisa Jurj, preşedinte al Asociaţiei culturale Ariadnae Filum şi preotul Boian Aleksandrovic, Protopop al BOR pentru „Dacia Ripensis”.

În cadrul întâlnirii, delegaţia românilor din Timoc a invocat modul fraudulos în care autorităţile sârbe, prin partidele sârbeşti şi prin presiuni ale poliţiei şi procuraturii, au preluat Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumane din Serbia, consiliul reprezentând românii/vlahii din Timoc.

Preşedintele Comisiei pentru relaţiile cu Românii de Pretutindeni din Senatul României a fost informat de către delegaţia românilor din Timoc şi despre faptul că deşi au fost strânse semnături pentru introducerea în 13 şcoli a orelor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, autorităţile sârbe, împotrivă propriilor legi, au refuzat punerea în practică a acestei măsuri.

„Serbia nu trebuie să-şi facă iluzii în ceea ce priveşte ratificarea de către Parlamentul României a Acordului de Stabilizare şi Asociere cu UE. Atâta timp cât nu se rezolvă problemele românilor din Timoc, până când nu se refac alegerile pentru Consiliul Naţional, care trebuie să se desfăşoare corect, până când în cele 13 şcoli pentru care s-au strâns semnături nu se introduc orele de limbă română, până când Biserică Ortodoxă Română nu îşi va putea desfăşura activitatea liber în zonă Timocului, aşa cum Biserica Ortodoxă Sârbă o desfăşoară în România, şi până nu încetează presiunile poliţiei şi procuraturii sârbe împotrivă românilor de acolo, Serbia nu poate spera că Parlamentul României să ratifice Acordul de Stabilizare şi Asociere cu UE. Iar acest lucru face unanimitate în Parlamentul României. Toate partidele parlamentare din România sunt aici solidare.

Pe de altă parte, aşteptăm clarificări urgente legate de situaţia Comunităţii Românilor din Serbia a cărei reînregistrare se tot amâna nejustificat. Nu credem că cineva se gândeşte la preluarea proprietăţilor acestei vechi organizaţii româneşti din Voivodina. Asta, în timp ce România retrocedează proprietăţi minorităţii sârbe. Şi acest punct, alături de celelalte, rămâne a fi clarificat de autorităţile sârbe, iar eu voi informa permanent Senatul României asupra tuturor acestor puncte nerezolvate încă de Serbia, în pofida sprijinului pe care România l-a acordat permanent în problema Kosovo şi a integrării euro-atlantice. Serbia ori acordă drepturi românilor/vlahilor din Timoc, ori rămâne în afara UE. Trebuie să aleagă”, a declarat Viorel Badea, după întâlnirea cu delegaţia din Serbia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel